2021-06-16 44 浏览
今日放工,同朋友又去左呢间传统既日本居酒屋食饭。餐厅内外面嘅布置令我觉得置身于日本咁,令人心情放松,座位宽敞,坐得很舒服。 每次食日本菜,烧物、寿司同埋锅物都系必食,咁样先够喉。 我地先叫个蟹籽沙律,上面铺满满的蟹籽,加上沙律酱一齐食,味道好夹! 然后到手卷及寿司,叫左鳗鱼同带子手卷。鳗鱼比较甜,夹住紫菜卷恰到好处。大大粒带子爽口,新鲜,值得一试!因为我比较钟意食蟹籽, 所以叫左个加州反卷,口感十足! 呢间餐厅最出名既应该系各式各样嘅串烧,我地叫左豚肉荔枝串、菠萝串、冬菇串、烧蕃薯仔。豚肉荔枝串坚多汁,咬落去荔枝汁充满成个口腔,令到肉味更加突出,一啲都唔腻,正! 菠萝同冬菇串烧得刚好,不会太干,蕃薯仔够哂甜! 最后食埋个皇帝蟹炒饭和牛小排寿喜烧,坚满足!皇帝蟹炒饭分量适中,饭粒干身不油腻,加埋蟹肉,简直一流。寿喜烧同其他日式餐厅一样,先放个gas炉, 再整锅上加热,锅里面有包心菜等配料,牛肉嫩滑高质! P.S. 呢间餐厅估唔到有我小时候喜欢喝的波子汽水, 爽!

每次食日本菜,烧物、寿司同埋锅物都系必食,咁样先够喉。

P.S. 呢间餐厅估唔到有我小时候喜欢喝的波子汽水, 爽!
  • 安格斯牛小排寿喜烧
  • 皇帝蟹炒饭