2014-06-12
是日朋友BOOK左上品火锅料理,打算和他们的妈妈食母亲节饭局,点知被放飞机,所以叫我来撑场.首先要多谢AUNTIE,因为佢唔黎变左我有得食世事真系难料.最爱夏天打边炉,享受住强劲既冷气,食住高温食物既感觉系特别爽快酱汁有12样,但系我都系落葱蒜辣椒就够了食物选择当然十分多,生料剌身样样有,由于无咩主见,所以都系由朋友话事$98 滋补醉鸡锅(半只),老实说我不太明白醉鸡锅里既食材如何滋补,可能因为加左一些药材,令到汤底更重药味.但系见佢送上半只鸡时伴上几粒鸡子,我大概明白咩意思是不是以形补形.鸡件嫩滑弹牙,酒味不太重,点到即止.$58 竹笙,爽,索汁,带清甜,配醉鸡锅特别美味.$28 猪红豆卜双拼,豆卜又系索汤之选,豆味一般.猪红就系永远都吸收唔到汤汁精华既食材,我都唔知出面车仔面档既猪血点解可以咁入味菜类新鲜,食火锅食材最重要$148 美国桶蚝系我今次既推介,因为十分巨型,缩水度很少,约8成熟食最佳,蚝汁丰富,肉质软稔,蚝味浓郁,而且大大只既关系啖啖肉十分畅快.美国蚝最合适用来煮,生蚝就只属一般$?? 牛肉反而觉得水准一般.不知道是那一款,牛味不够浓,亦有少少渣,份量也不多$88 既手
$98 既台湾鳝片都算足料,不是薄切,肥美,煮熟后带少少爽身 最后送既 甜品系桂花糕,清清甜甜,桂花味不太重,幸好不太甜.
食后觉得上品既食材都系几新鲜,服务质素都几好.系呢区黎讲算系唔错既选择.再次多谢朋友的请客,祝福
TOTAL好似系$11XX