2017-05-12 307 浏览
从脸书上睇到朋友食Day and Nite by Master Kama嘅龙虾包同吉列牛排配忌廉苹果咖喱乌冬,心生羡慕,之前朋友其实喺首尔弘大已经食过吉列牛排配忌廉咖喱乌冬一次,食过返寻味返到香港再食。睇睇地址原来餐厅开喺山东街,咁近返工平日夜晚都可以试吓满足自己欲望。餐厅平日夜晚全满,喺门口都等咗一阵,通知有位再搭电梯上二楼用餐。餐厅原来分开日间同夜间餐牌,唔怪得叫Day and Nite。心中一早已决定食龙虾包同吉列牛排配忌廉苹果咖喱乌冬,再加多一个龙虾玉子烧,另叫饮品Master Magic Soda。饮品先上,蓝色梳打内有支试管装有黄色柠檬水,侍应话将柠檬水倒入梳打内,可以唔使成支倒晒。黄加蓝变紫,感觉好似做实验咁,饮落梳打味道好清新,唔太甜,几解喝。龙虾包好有气势,用木板上,除龙虾包外,仲有炸薯条番薯条同沙律。龙虾包同一般三文治唔同,系暖嘅同用上排包,排包搽上牛油焗脆,切开面包夹入龙虾肉,龙虾肉相对上略少,不过对于面包控如我,食排包已经非常美味,龙虾肉鲜甜弹牙,有画龙点睛之效。炸薯条番薯条热辣辣,点上绝配茄汁好食得无话可说。吉列牛排忌廉苹果咖喱乌冬牛排同忌廉咖哩乌冬分开上以保

龙虾包
炸薯条番薯条热辣辣,点上绝配茄汁好食得无话可说。

吉列牛排忌廉苹果咖喱乌冬牛排同忌廉咖哩乌冬分开上以保持吉列牛排的酥脆,牛排切开差不多全熟,炸得略为有点硬。另一碗忌廉放上咖喱乌冬放底,一夹乌冬时可同时沾上忌廉同咖喱。忌廉冇睇见咁溜,质感好轻好软滑。咖喱加入苹果味道似日式咖喱,甜味多于辣味,乌冬好烟韧,成个配搭好match好有新鲜感。
吉列牛排配忌廉苹果咖喱捞乌冬
另一以龙虾作主打的玉子烧内有粒粒龙虾肉,玉子烧本身刚煮好非常热辣,味道带少少甜味。龙虾肉同之前龙虾包一样鲜甜弹牙,如果有更多龙虾肉就更加好。
龙虾玉子烧
整体上感觉侍应都斯文有礼,因为我地得两个人,当时冇枱佢俾咗张四人卡位,话如果有二人枱会帮我地转番,佢事先得到我地同意先安排坐位,同埋其他侍应说话清楚,又唔会太大声,对于年轻侍应嚟讲都算难得。
2017-04-20
龙虾包