2022-12-05
新地点新装修,大班楼2.0以全新面貌出现,地方大了,装修比较西化,但依然一位难求,今年所有日子都已经full咗。菜式既有保留旧有的signature亦有加入新元素。几日前已经会通知你填写想点的菜式,4人建议3头盘、3主菜(其中一定至少一个海鲜)、1菜、1饭、甜品三味。全部主菜都要慢慢食,蟹要慢慢剥、鹅同鱼嘴都要慢慢噒骨,真系少啲手力牙力都唔得,但最爱噒骨的我非常enjoy。上菜速度有点赶,感觉很急,没有慢慢叹的机会,明白3点落场但食物份量都多而且每样都食慢慢噒骨,真系食得有点狼狈。头盘都点咗最受欢迎的旧有signature,酿土鱿卤水味道刚刚好,配合里面的花椒带麻但不会过辣过呛,土鱿非常弹牙完全唔会韧,十分高质。炭火厚切叉烧真的很厚切,刚刚烧出好新鲜热辣,炭香味浓叉烧软腍但蜜汁有点过甜同埋会喜欢再㶶一点点。臭豆腐是其中我最期待,炸得非常香脆一点儿油都没有,臭味有但唔会过份,配甜酱同辣椒酱油,带我回到台湾街头的感觉。主菜还是最满意甚至有不少惊喜的一环。花雕蟹一直是最受欢迎但今次非常推荐豉油王煎泥蟹,超大只,个豉油王豆豉榄菜料头十分足料而且超级惹味,啲葱榄菜吸哂蟹的精华再加香浓豉油王,真系
主菜还是最满意甚至有不少惊喜的一环。花雕蟹一直是最受欢迎但今次非常推荐豉油王煎泥蟹,超大只,个豉油王豆豉榄菜料头十分足料而且超级惹味,啲葱榄菜吸哂蟹的精华再加香浓豉油王,真系不禁选哂啲蟹壳停唔到。
樟木烟熏黑脚鹅,又是新菜式,足半只连鹅头同鹅颈,烟熏味好浓,鹅肉非常入味但完全唔会死咸,味道恰到好处,呢只鹅没有太多脂肪,鹅皮好薄烧至脆身,最令我惊艳系鹅肉的软嫩,好腍一点都唔鞋,比起一般鹅嫩十倍!
剁椒蒸鱼嘴,剁椒辣得过瘾,鱼嘴超级滑再索哂,值得一提厨师加了猪油去蒸,味道更有层次同香味,好食既野就唔好理卡路里啦🙈
鱼汤白木耳浸瓜丝好重胡椒味,汤较杰身似羹。