1K
2018-07-11 3689 浏览
要追饮品店就无谓,根本追唔切。避开最初嘅人龙,到而家先试到呢间喺台湾好红(?)嘅迷客夏,可能有太多新店涌现加上已开一段时间,周日虽然有小人龙,但下单到取饮料都系十分钟内嘅事,可以接受。餐牌分茶、鲜奶、奶茶、芝士奶盖、特调饮品,定价$16-36,杯子容量唔大。大部份饮料可自选糖度、冰度,关于甜度设定,半糖系等如正常糖。配料可加珍珠、红豆,一律$4。听好多朋友讲话芋头鲜奶好人气,不时会卖光;当日系星期日下午茶时间都仲有,好彩挂,买左两款相信系比较人气嘅产品。相对而言,还是觉得芋头奶比较突出,可是价钱有点小贵。大甲芋头鲜奶 $32/微冰过往只系饮过茶汤会嘅芋头类饮料,此芋头鲜奶几啱我口味。见店员以雪糕勺份量嘅芋头蓉加奶制成,纸杯装。芋蓉份量不少,唔会打到好细碎,口感腍身,相信制作时已加糖份,芋头带一定甜度。一向唔系芋头控,太raw太淡嘅芋头我就麻麻地,呢个甜度刚好,饮完有饱腹感。台湾迷客夏用自家牧场生产嘅奶,确系卖点;可惜香港店用绿田源,顿时少个特色。不过讲真我唔系奶专家,未饮过台湾店出品,唔系见到盒奶分到咩,哈哈。奶滑但味唔会太浓,同带甜嘅芋头总算配合,属于我会回购嘅芋头饮品珍珠手炒黑糖鲜

大甲芋头鲜奶 $32/微冰

珍珠手炒黑糖鲜奶 $28/微冰
按店员建议点微冰,冇透明杯打唔到卡,视觉影响唔到味道。饮品到手时黑糖、鲜奶已融合,直接饮用。冇黑糖浆入口嘅高甜度,反而有阵近乎嘅焦香味,持绩到尾都冇奶水感觉,同好多之前试过嘅黑糖奶唔同。饮过老虎堂、鹿角巷之类,未必喜欢啊。我系蚂蚁人,比较喜欢𠮶种冲入口嘅黑糖浆味。珍珠自家制,冇加焦糖色素,呈透明状,口感烟韧,食落冇黑糖味,只系甜甜地,听讲话系蜂蜜

大甲芋头鲜奶
2018-07-08