2014-06-25 1972 浏览
是日农民伟伙拍另一农夫同埋农场大地主去左巡视岭南荒野之农地,故名思义个边系荒野既关系,我地可以知道个边系冇啖好食,所以农民伟就带住地主返返出去市中心揾食。本身出到市中心后想食D快野,但眼见「欧洲去去」、「冇骨气拉面」同「婴儿茶座」都冇晒位,所以最后就两男子一女子就去左呢度开餐。由于系农地个边已经饱食风雨既关系,所以D二人四人六人set都唔岩我地食,最后就决定散叫再happy share,叫左生煎饱、窝贴、菜粒咸肉饭、猪扒面,当然唔少得就系小笼包啦!倾左几分钟有关农场收获既问题,呢客中式桌球就上枱,我争D就忍唔住拎起只筷子做倚天cue,系食之前先打返个147度波由于一双手已经饱历风霜既原故,农民伟大胆地以手试温。呜呀!争D著火当然野食系要趁热食,所以众人都急不及待地起动。不过,一咬落去既时候,大家都后悔了。因为一咬之下高达摄氏300度既滚汁系口入面四方八面爆发,情形就好似食星爷佢地既「爆浆濑尿牛丸」一样,简单黎讲就好似放左个手榴弹入口之后爆炸一样,真系好滚热辣!但系呢一下冲击并未能够阻碍呢个生煎包成为呢间舖头既FOR,即Food Of the Restaurant,因为包入面既肉汁真系好
当然野食系要趁热食,所以众人都急不及待地起动。不过,一咬落去既时候,大家都后悔了。因为一咬之下高达摄氏300度既滚汁系口入面四方八面爆发,情形就好似食星爷佢地既「爆浆濑尿牛丸」一样,简单黎讲就好似放左个手榴弹入口之后爆炸一样,真系好滚热辣!但系呢一下冲击并未能够阻碍呢个生煎包成为呢间舖头既FOR,即Food Of the Restaurant,因为包入面既肉汁真系好鲜好浓郁,非先前所食个几间淡口生煎包可比,而且个底又可以煎到脆而不㶶,颇具功架。
接住黎到既就系鲜虾窝贴。初初waitress姐姐拎黎个阵我真系唔知系窝贴,以为系煎米粉之类既野食,但我地明明冇叫,细心望一望先知道系窝贴,用左「中环码头」水饺所教个一种落豆粉水一齐煎既方法,不过我实际上唔系好喜欢呢个煮法,因为口感上同窝贴唔系好夹。馅方面呢,就冇咩特别,长条形易入口,但不留印象。
第三样就系呢个菜粒咸肉饭,menu上面明明写住系炒饭,但上枱既又系咁既样,使到一众农民大惑不解。但唔紧要,有野食黎到就食啦。系菜牌入面佢系一样舖头厨师五星推介,但食落就令我不禁想化身成后羿,系射晒九个太阳落黎之后再射埋佢呢五粒星星落黎。唔系话唔好食,淡淡地有少少肉香味,但真系唔系话要去到五星推介咁厉害,而个饭又比较多油,even每粒饭上面都有油系度,系就系香滑D,但显然对一些力求健康既朋友黎讲就唔系太适合。
世间上万事万物皆有佢既长处短处,聪明既就会扬长避短,但可惜今日我地就不幸发现佢既短处,当堂令呢间餐厅扣左唔少分数。碗面唔系冇味,但汤底只停留于味精水之流,虽不至于shimizu清水翔太汤底,但亦都唔系用上汤,有点失望。而猪扒更系呢一间餐厅既软肋,可能系炸得太耐既关系,D猪扒炸到好似包装食物咁,而且表面粗糙程度可比马明以前既脸蛋,甚至磨一磨个口就会即刻损,痛到流眼水。
最后就系小笼包,保持稳健水准,皮唔会太厚,肉味浓郁,又有好多汁,食落去系一种享受,总算能抚平被猪扒伤透既舌尖。
咁多样野食加埋$303,农场地主见我地系农民,乃一介布衣,所以就请我地食,而我农民伟亦非无贡献,拎出一张系报纸剪既$50 coupon,所以实际上只需缴付$253就享饱餐一顿矣!

用餐优惠
现金券