2018-09-18
近期睇得韩剧多,见剧入面嘅演员成日系度食韩烧食得好滋味,搅到我都好想食。于是今日就去左铜锣湾嘅新麻蒲韩国餐厅食韩烧。佢menu 都好多选择,高级牛肉到护心肉、海鲜烧烤,到人参鸡、芝士泡菜炒饭、部队锅、雪花冰等. 我因为好想食佢𠮶特级霜降牛,于是就叫左个SS1牛肉套餐 -2人套餐($398) 。呢个餐有特级霜降牛肉100g 、 秘制牛肋排120g、 新麻蒲秘制牛五花肉120g 、 特选什锦拼盘(年糕,蘑菇,猪肉香肠,大虾)仲有送多个新麻蒲部队锅。真系几抵食。餐前仲送左大大碟的泡菜、腌制洋葱、海台、大豆芽同萝卜片,另仲有一碟沙律菜。仲有免费炉边蛋送埋,咁多野食,两个人点都够饱。第一件事紧系试下佢个特级霜降牛肉先啦,牛肉从表面嘅油脂分布就可以分出系咪靓野,一睇油脂分布系牛肉表面咁平均,就知好野。佢系比较厚切,所以都要烧耐一阵,但系入口真系好好味。肉汁加油脂香。最好就系夹埋佢送嘅 生菜同秘制酱汁一齐食。咁先系正宗韩式食法。另外一个秘制牛助排都系好正,佢系预先腌好左嘅牛助肉,本身已经好入味。呢个比较合适配佢嘅烧汁食。有少少甜甜酸酸嘅味,咁就最好食。 五花肉薄薄几片,但系好都系腌得好好味。烧起上黎
五花肉薄薄几片,但系好都系腌得好好味。烧起上黎又易熟。好啱我呢d 又懒又心急嘅人 。
另外仲有个特选什锦拼盘。除左金菇,冬菇菌类仲有两大只虾。虾系好新鲜,烧完都仲系好鲜味。
等紧d 肉烧熟嘅 时候,最合适就系食个部队锅,部队锅嘅灵魂系餐肉同即食面。有呢两样野我已经好满足。
佢仲有金菇、肠、年榚、芝士、等系埋入面。食晒真系一次满足晒我呢d 韩迷欲。