2017-08-21 3166 浏览
民泰街,好熟悉嘅街道,因为屋企人好钟意食呢度某间泰国菜。某日,等位时就留意到民泰四七,一是西班牙餐厅比较少﹔二是餐厅用上街名门牌命名﹔三是见到下午茶餐牌好抵食,当时问左店员,只要六点前入坐都可以叫下午茶餐。就系冲住呢个优惠而立心嚟试。门面好大︰但只有呢个细细块牌写住餐厅名字︰餐厅内里宽敞,唔会为左多啲客而夹硬摆多啲枱,坐得舒适。如果想坐得再舒服啲,可以选择卡位:餐具 - 用嘅系Peeress品牌,拎起来感觉用料一流,手柄部份还刻了餐厅名「民泰四七」。下午茶餐 - 供应时间由3点至6点,我哋大约5点9嚟到,仲可以order。下午茶餐有甜品或主食,价钱绝对抵食。下午茶餐已包美式咖啡/茶/汽水,加钱可配特调咖啡或新鲜水果茶。争取时间,先点两个下午茶餐︰美国谷饲肉眼牛扒配薯菜餐$88我哋叫左五成,肉眼牛扒都几大块,配有微微烤过嘅椰菜同炸薯条。肉质非常鲜嫩,整块肉眼牛扒有肥有瘦,而且牛肉味浓郁。烧汁微甜,同牛扒好夹。香蒜橄榄油肉丸意粉餐$48意粉较幼但烟靭,食落几有口感,而且用橄榄油煮,食落香而不腻。肉丸有3粒,如果大粒少少就更perfect~加$12转配冻新鲜水果茶 - 味道新鲜,好浓橙汁味,

门面好大︰

但只有呢个细细块牌写住餐厅名字︰

餐厅内里宽敞,唔会为左多啲客而夹硬摆多啲枱,坐得舒适。
如果想坐得再舒服啲,可以选择卡位:

争取时间,先点两个下午茶餐︰

美国谷饲肉眼牛扒配薯菜餐$88

香蒜橄榄油肉丸意粉餐$48
加$12转配冻新鲜水果茶 - 味道新鲜,好浓橙汁味,因为叫少冰,略为甜左啲,等啲冰溶到咁上下再饮就啱饮啦~
加$10转配热Crème brûlée Latte - 店员介绍用左Crème brûlée味糖水调制,但就唔觉有咩Crème brûlée味,而且冇拉到花,系面头有一层薄薄而脆口嘅焦糖,口感几得意嘅~

嚟到西班牙餐厅梗系要食西班牙小食(TAPAS)啦!

香蒜牛油炒蘑菇$38 - 蘑菇大约有8粒,而且都算大粒,用香蒜牛油炒得特别香,食落微辣所以非常香口,非常多汁。
仲配有脆卜卜嘅黄蕃薯干同紫蕃薯干,几特别。

芒果柠汁腌吞拿鱼$88
吞拿鱼系鲜味,芒果鲜甜而柠汁开胃,连埋啲香叶,食落几种唔同味道混合,好匹配又够特别。
伴菜系牛油果酱粟米片 - 食𠮶阵记得用粟米片兜多啲牛油果酱,食落几滑。

最后叫多道甜品 - 法国焦糖炖蛋配桂花乌龙功夫茶$58
焦糖炖蛋喺个壶仔入面。
个焦糖炖蛋冇用到云呢拿籽或云呢拿香油,改用乌龙茶,食落香甜中带有啖啖乌龙茶味,几特别
。食完甜品谂住叹埋杯桂花乌龙功夫茶,只不过杯茶系冻嘅,如果系热茶就合适啲,Cheers~

以上两个主菜虽然系下午茶餐但份量比得上午餐/晚餐,质量亦相当唔错,最重要价钱唔会比茶仔争得远,认真抵食。至于TAPAS选择都唔少,味道配搭多变化,甜品更加系有特色。民泰街又多一间特色,价钱又大众化嘅餐厅了。