2024-02-03 53 浏览
放假谂唔到食咩,就最钟意食越南特色菜式😂😂今次去见到有set,于是就试互越式咖哩牛腩、配个小食越北炸春卷😄😄另一个set就叫左顺化汤河、小食要猪颈肉,另加左个蟹肉纸米卷。👍🏻👍🏻首先,我要讲下越式咖哩牛腩。佢嘅咖哩汁好浓郁,带有浓厚嘅香料味道,令人食落去真系好开胃。🥰🥰牛腩煮得好软好入味,每一口咬落去,都能够品尝到咖哩嘅风味同埋牛腩嘅鲜甜。仲有啲配菜,例如马铃薯同埋胡萝卜,令菜式更加丰富。😀😀呢个越式咖哩牛腩真系好正😆😆其次,小食越北炸春卷嘅外皮炸得金黄酥脆,入面嘅馅料有蔬菜同埋虾仁,味道鲜美。每一口咬落去,都能够感受到外皮嘅脆脆口感同埋内馅嘅鲜甜。😳😳😳最好食嘅系配埋啲越南辣椒酱,增加咗菜式嘅风味同埋辣度,真系好开胃!😏😏😏顺化汤河系一道咸甜味浓郁嘅越南粉类菜式,佢嘅汤底好鲜美,充满咗顺化菜式嘅特色。🥹🥹汤底浓郁有层次,仲有超多配料😁😁😁小食猪颈肉同蟹肉纸米卷都系我好推介嘅菜式。👍🏻👍🏻小食猪颈肉烧得香脆,肉质鲜嫩,每一口咬落去都有独特嘅口感同埋猪肉嘅香味。🥰🥰蟹肉纸米卷系一道清爽嘅菜式,用纸米皮包住鲜嫩嘅蟹肉同埋蔬菜,再蘸上特制嘅酱汁,真系好开胃。☺️☺️☺️