餐厅: 龍如酒家
资讯:

赖生知道屈小姐系海鲜怪黎,佢又一路好想食次海鲜宴,所以赖生趁今个月托左同事帮手系流浮山龙如订左一枱6个人,顺手约埋其他朋友一齐去食。6点几系元朗等齐人,就一齐坐K65入去食海鲜啦,一入到去沿住公厕侧面条路,即系正大街一路行,途中就会见到龙如嫁啦!一路上仲见到好多海味档同小食添,D金蚝同龙虾片望落好吸引呀!行到一半,见到红色招牌写住龙如2个字,心情即刻兴奋啦,同时个肚都响起作战既战鼓声!赖生埋去柜台同佢讲[book左嫁!姓赖6个,7点30],职员就即时叫我地自己上去揾位坐,岩就坐低就得,不过晚饭真系劲多人呢,我地要上到3楼先有位,亦因为咁,我地6个人自己霸左一层咁,一坐低我地自己较低番个冷气,仲自己转埋电视,超搞笑,而佢地亦都专登揾1个人上3楼招呼我地。今晚有咩食呢?就有~~~1) 白灼赤米虾 (4星)- 虾肉微甜,爽口,用黎白灼一流,食晒赤米虾既鲜甜味- 份量好多,好正!- 有人喂食好开心2)姜葱堀蚝 (4星)- 好肥美既蚝呀!姜葱煮淋晒,好好味!热辣辣好香嫁!- 系d 蚝细只左小小!3)龙趸两味之炒球 (5星)- 旧旧鱼都好大块,每块成2cm 厚同手心咁大块,连埋d超厚既鱼皮食,好多

6点几系元朗等齐人,就一齐坐K65入去食海鲜啦

,一坐低我地自己较低番个冷气,仲自己转埋电视,超搞笑
,而佢地亦都专登揾1个人上3楼招呼我地。

今晚有咩食呢?就有~~~

1) 白灼赤米虾 (4星)

- 虾肉微甜,爽口,用黎白灼一流,食晒赤米虾既鲜甜味

- 份量好多,好正!

- 有人喂食好开心

2)姜葱堀蚝 (4星)

- 好肥美既蚝呀!姜葱煮淋晒,好好味!热辣辣好香嫁!

- 系d 蚝细只左小小!

3)龙趸两味之炒球 (5星)

- 旧旧鱼都好大块,每块成2cm 厚同手心咁大块,连埋d超厚既鱼皮食,好多骨胶原,超好味

- 每人食2旧都仲有净!平均每人食到2,3旧!

- 鱼肉好实净同弹牙!一流

4)龙趸两味之炸骨腩 (5星)

- 好香!外层炸得劲脆!

- D鱼皮就炸到劲烟靭!又香又脆又烟靭,好特别呀

- 仲有劲惹味,简直食唔停口

- 冻左就会淋左同油D,虽然都仲系好食,但总炸野系衬热食正D

5)白灼花螺 (4星)

- 好新鲜,粒粒都好厚肉大只,劲弹牙

- 因为新鲜,所以白灼完点辣椒豉油劲正!唔驶用辣酒煮

6)盐焗奄仔蟹 (5星)

- 只蟹个壳面只有一粒粒盐溶面,拆蟹既时候用口咬好好味

- 奄仔劲多膏劲香,有蟹味⋯不得了

- 最好系连盐味都渗晒入蟹肉度!正

7)豉椒炒蛏子 (4星)

- 蛏子肉都大只厚肉鲜甜,而且冇沙

- 豉椒炒得甜甜地,好夹个蛏子

8)上汤菜心 (5星)

- 好清甜,好大碟!中和番食海鲜既油腻感

9)蟹膏炒饭 (5星)

- 好好味!成个炒饭充满蟹膏香味

- 份量好多,每人可以食到2碗咁济

- 劲足料!虾,叉烧,蛋花

最后仲送左

10) 鱼汤 (3星)

- 淡味左少少

11) 椰汁糕 (4星)

- 几得意,似椰汁大菜糕,个口感系大菜糕咁

- 都浓椰汁味,但偏甜

12) 橙 (4.5星)

- 好甜

今餐真系好满足,好似自己霸间房食海鲜咁!
成班友吹足拆足2个钟!有下次❤️

(不过呢,间野有d蚊滋仔呢⋯⋯所以环境同卫生分得3星