2023-12-05
收咗工,同老公过嚟爱东商场食饭,酒楼离屋企好近,可以慢慢食食耐啲都得,叫咗三道菜,每一道菜份量都好多。1️⃣荔芋油鸭煲呢个厨师用心之作,荔芋油鸭煲,油鸭肉非常嫩,本身已经充满咸味,加咗芋头和南瓜一齐煮,咸味被冲淡,所以食落去鸭肉更加鲜甜,芋头煮到开始溶起沙,包住每一件鸭肉,喺食鸭肉嘅同事有食到芋头蓉,又香又好味。而且入边仲加咗我最钟意食嘅南瓜,甜甜地充满纤维,大家一定要试呢道菜!2️⃣鸳鸯水库鱼头你一个鸳鸯水库鱼头,一边红色一变黄色,红色和黄色上面铺满绿色,颜色非常鲜艳,令人充满食欲。其实佢喺水库鱼头上面铺上调味料,红色𠮶一边上面系放咗新鲜即剁红辣椒,而另一面就系新鲜识即剁嘅黄辣椒,然后放上葱花一齐蒸。鱼头新鲜热辣食落去非常鲜甜,每一啖都系鱼肉鲜味和香辣味,真系非常开胃。3️⃣极品烧鹅皇呢个烧鹅王果然系极品,烧鹅味浓郁,不论系外皮还是可肉都非常香,鹅肉带有一定油脂,食落去唔会太干太柴,有好香嘅鹅肉味。而且每一啖都食到肉,真系太好味啦!