2010-10-01
早排,邮差派咗沾仔记单张俾公司,我一于睇吓!无意中知道中环区有抵食粉面店,揾日试吓!终于,揾到今时今日去试!睇吓 Menu ,只得几个配搭!单并、双并、及三并。以牛肉、鲮鱼球及云吞;面、河粉、米粉。但系唔好睇少,原来仲系荣获米芝莲 2009 & 2010 推介! 我对牛肉有皮肤敏感,所以只好叫其余两款!鲮鱼球云吞河 (走葱) $22 + 豆浆 $6当店员将碗河摆上枱,我见到两粒超大嘅鲮鱼球, 哗!仲大粒过山竹牛肉少少,真系好惊喜! 食落又唔系想像中咁腍席席,弹牙架!亦唔少得陈皮粒,甘香扑鼻!云吞细少少,将近乒乓波咁大粒,入面有两、三只虾,落足本呀!虾爽身之余,仲去埋虾肠!感觉卫生!食得滋味!河粉幼身,又白又滑;食到尾都依照一条条唔会断开哂!难得揾到有番咁上下嘅好质地河粉!唯一缺点系俾4 粒大嘢压住,比较难夹!至于汤底够清兼少油,亦唔会令河粉唔够味!我叫豆浆嘅时候,无为意系杯抑或支装;无谂到 $6 系1支豆浆!算几浓,又唔会太甜!呢餐真系好抵食!不过,我发觉呢度好多匙羹都崩咗少少, 楝咗起码5~6 只先揾到只完整无缺,大家下次帮衬留意呀!
终于,揾到今时今日去试!
我对牛肉有皮肤敏感,所以只好叫其余两款!
鲮鱼球云吞河 (走葱) $22 + 豆浆 $6
至于汤底够清兼少油,亦唔会令河粉唔够味!
呢餐真系好抵食!