2019-09-08
旧同事同我介绍过尖沙咀有间高质嘅甜品舖,佢话佢由元朗舖食到而家,我上网睇过啲相又真系几靓😍。呢日因为同朋友庆祝生日,所以终于揾到个好机会嚟试下喇。我早一日有打电话去book定枱同预备生日牌🎂,女店员劲有礼貌同清晰覆返我。本身book咗1点,但我迟到所以打比餐厅改迟啲点半到,女店员叫我唔使急慢慢仲话帮我改1点9,劲细心☺️。舖头位置劲方便,尖沙咀站A2直出2分钟就系。餐厅喺3楼,舖头唔算超大,装修都几colourful🌈,仲用好多钮做装饰衬返餐厅主题。我哋首先一人叫一个lunch set先,我就叫咗糖钮海南鸡饭🐓(配清鸡汤)($80),个鸡汤就正常啦,但唔够热扣咗少少分。到海南鸡饭喇,个碟超大,饭同鸡份量都唔少。味道唔错,鸡肉好滑,配啲酱几惹味,油饭虽然唔系好浓但几正,唯一要弹就系萝卜青瓜各得一条,少咗啲!朋友就叫咗奇珍香草烧春鸡伴薯角🐔🥔($78),上碟几靓同埋劲香,一开始望落同闻落好似好热气,但切开只鸡之后发现系劲juicy💦,正呀抵赞👍🏻,肉亦都唔鞋,不过唯一要弹又系薯角份量太少喇!呢个餐就可以拣餐汤或沙律,佢要咗汤,系南瓜忌廉汤,就无乜特别,比较稀。两个Lunch Set都有配杯花
朋友就叫咗奇珍香草烧春鸡伴薯角🐔🥔($78),上碟几靓同埋劲香,一开始望落同闻落好似好热气,但切开只鸡之后发现系劲juicy💦,正呀抵赞👍🏻,肉亦都唔鞋,不过唯一要弹又系薯角份量太少喇!呢个餐就可以拣餐汤或沙律,佢要咗汤,系南瓜忌廉汤,就无乜特别,比较稀。两个Lunch Set都有配杯花茶,几好饮。
食完午餐就到主角出场喇,我同店员打个眼色👀,佢就完全知道要上甜品喇,仲劲细心拨一拨个冷气风口位等蜡烛🕯️唔会吹熄,喺到庆祝生日真系超好,因为有超醒目同窝心嘅店员,唔会被轻易拆穿XD。加上呢到嘅甜品超靓😍同好好食😋,别出心裁,款款都系自家制,劲特别,出面唔会食到!!!果然系做甜品起家👍🏻👍🏻👍🏻。
大糖钮特选拼盘
大糖钮特选拼盘($238),生日牌加蜡烛(+$10),包括餐牌内5款主打甜品加3款神秘甜品,每样细细哋,但又未到一啖无咗,超好可以一次过试哂咁多种🤤。应该系老板/大厨👨🏻🍳嘅人帮我哋影完相之后,就同我哋逐一介绍每款甜品系啲乜,边样浓啲淡啲,应该食边样先咁。但有成8款咁多,都记唔得哂🙈,所以食嘅时候会有蒙眼试食嘅感觉,要食真啲系乜味。另外伴碟有好多用朱古力整嘅衫钮👍🏻,有心思。
首先第1样我哋食咗热嘅富士苹果挞(即系苹果金宝)先🍎,配上云呢拿雪糕🍦,又冻又热好正,金宝脆脆好脆,加上啲苹果肉好好食,印象中肉桂味唔会太浓。上面仲有个珊瑚造型嘅装饰。
第2样食先就系微暖嘅神秘甜品,白/黑松露芝士蛋糕🍰,个样系睇唔出的,因为上面有啲爆珠同桃嘅果肉🍑(好似系)。下面嘅芝士蛋糕暖暖哋,我觉得个口感其实似面包布甸多啲,最特别系佢咸咸哋同劲香,可能系松露嘅关系啦。
第3样食就系加细码柚轮🍋(蜜柚芭菲拿破仑),呢个好靓呀,个拿破仑系车軚形状㗎,几脆几好食,而个蜜柚雪芭定mousse都几大嚿下,同埋食落好清新,唔会太甜,冰冰凉凉,完全唔腻,好正呀😋。
上面呢3样系我最钟意食嘅甜品,一开始就食咗🙈。之后第4样就食呢个粉红色嘅甜品喇,冰镇玫瑰荔枝炖蛋。上面仲有一个应该系酥皮做嘅玫瑰花,厨师👨🏻🍳叫我哋整碎去一齐食。个炖蛋又几好味㖞,texture似炖蛋,但就无乜蛋味,因为比玫瑰味🌹遮盖咗,不过几正,玫瑰味唔会太假。
下一样第5样就系食个黑芝麻蛋糕,上面两层米白色嘅系都系差唔多口感,但唔系好记得咗系乜味🙈。黑芝麻嘅味道比我想像中好,因为我本身唔钟意,佢唔会太浓好似芝麻糊咁,呢款亦系神秘甜品之一。
之后食𠮶三样就系比较浓味嘅,厨师👨🏻🍳建议我哋最后食,第6样食嘅就系呢个有个🍄菇菇造型嘅甜品小糖钮,下面系橙味嘅炖蛋,个蛋都真系几浓香橙味🍊。而最特别都系粒菇菇,像真度超高,上面系蛋白脆饼,下面个菇椗就系用mousee做,白朱古力加松露整成,超香呀,I like it😍。松露做甜品真系好正。
第7样食嘅又系神秘甜品嚟,用牛奶樽仔装,下面系橙🍊😳,上面系好浓嘅朱古力mousse,再搭啲脆米。我就一般般呢个啦,橙搭甜品食会酸,朱古力就有点浓。
最后第8样就系冰绿茶.70%朱古力,即系🍵绿茶芝士冰饼配特浓朱古力,最得意系有2条腐竹搭喺到装饰,食𠮶时会谂起腐竹鸡蛋糖水XD。个绿茶饼都ok的,但朱古力味🍫太浓喇,令到食唔出绿茶味。可能自己本身就一般朱古力啦,所以最尾呢2款我就唔系好钟意,好彩厨师👨🏻🍳有介绍浓味嘅最后食,咁就唔会影响到其他嘅味道👍🏻。