2008-08-07
大老细请食饭,做细嘅唔知道食咩。一直跟住喺尾,见佢行去海旁方向,就知道会有好野食了。原来系会景餐厅。大老细果然系大老细,佢话佢成日都唻,我依D小文员就系第一次。地方好大,都几空下,其实唔订位都得。格局系西式自助餐,但就「隔晏」加D日本装饰,变左个著和服嘅洋鬼子,不伦不类。大老细一坐底就分享佢D「经验」,同我地讲应该叫D咩。佢话一个entree都差唔多一旧水,但加多个salad bar同汤都只系130蚊,抵好多。又好似几有道理㖞,但佢系大老细,张单又系佢找,其实冇道理都要跟住做架啦。大老细开始发挥老细本色,滔滔不绝咁解释佢对政治冇兴趣嘅原因,有几刻冲动想向住佢大声尖叫「冇兴趣你又讲?!」,但我依D为半斗米而折腰嘅人一谂到自己户口嘅处境,当然仲厚颜无耻咁笑住口望住佢。好彩冇几耐就有个堂皇嘅藉口去避难 -- 攞沙律。沙律个碗好大好鬼死重,但一见到有咁多选择就开心返晒。老细话大老细系共产党,所以庆幸自己仲有选择食咩沙律嘅权利。菜有好多款式(其他配料都系),对于好惊成碟菜都系超级爽脆,啖啖都charp charp声嘅我唻讲系个好消息。加晒自己要嘅野后,会有专人同你加dressing同捞晕佢。沙律
沙律个碗好大好鬼死重,但一见到有咁多选择就开心返晒。老细话大老细系共产党,所以庆幸自己仲有选择食咩沙律嘅权利。菜有好多款式(其他配料都系),对于好惊成碟菜都系超级爽脆,啖啖都charp charp声嘅我唻讲系个好消息。加晒自己要嘅野后,会有专人同你加dressing同捞晕佢。沙律菜,尤其系个spinach,非常新鲜。火腿同烟鸡肉一粒粒好有口感,味道都好好。青瓜同粟米都好爽,加上黑醋,好香好开胃,好满足的沙律! 美中不足系个croutons,油到不行,好恐怖。
汤有两款,中汤同西汤,要左个忌廉汤,麻麻地咁啦,比一般茶记好D嘅。饮完个汤同食完个超大沙律后,其实都饱左一半咁济。
主菜本来谂紧三文鱼亲子饭定鲈鱼好,老细叫左鲈鱼,所以我就要前者。之后见到老细嘅鲈鱼少得可怜,不禁心里暗笑,庆幸冇叫到。但其实我个饭份量都唔算多,而且三文鱼系切粒的,有少少失望。好彩三文鱼都几新鲜,珍珠米亦都可以。三文鱼子少到食唔到咁济,但对佢冇咩兴趣,冇咩所谓。切左粒容易D捞埋唻食,但满足感就自然少好多了。
最后的热咖啡非常嘅香浓,奶系热的,一杯好满足的咖啡! 个饭一般,但有个沙律同咖啡(竟然)已经好满足。多谢老细,听你吹水吹到成张枱湿晒都算值得嘅。