2018-02-08
同朋友相约喺观塘区整蛋糕, 早咗到便喺附近拣间餐厅食晚餐.由鳄鱼恤中心行落来, 行咗2步见到标榜占4千多呎空间嘅餐厅, 楼梯2旁都挂满了小油画, 餐厅内也挂了不小大油画, 用心装饰令整体印象加分.整蛋糕会做到好夜, 所以叫咗 “ 二人行大虾和牛套餐” $398, 食豪佢.是日餐汤, 南瓜汤同罗宋汤, SIDE DISH – 法式焗酿田螺, 田螺都算大只, 最好味个汁配上滑滑嘅薯蓉, 3样一次过放入口, 真的回味无穷.MAIN COURSES (1) – 扒大虎虾配龙虾汁扁意粉 大虾肉质够爽, 龙虾汁内加少少茄汁中和咗, 令一般龙虾汁过咸嘅问题解决了, 又不失龙虾汁嘅味道.MAIN COURSES (2) – 极上和牛汉堡配薯角,薯角香脆, 包皮外脆内软, 仲夹有生菜蕃茄烟肉, 主角和牛汉堡满满肉汁仲有浓郁嘅牛肉味, 跟上一道嘅扁意粉食法完全不一样, 一个文静, 一个豪迈.新张期内只有加$1嘅小食, 我地试咗”糯米酿香辣鸡翼(2只)”, 辣味够, 好抵食.最后仲每人一件蛋糕, 配上咖啡, 见仲有少少时间, 我地2个可以慢慢倾完先去上堂.
是日餐汤, 南瓜汤同罗宋汤,
MAIN COURSES (2) – 极上和牛汉堡配薯角,
跟上一道嘅扁意粉食法完全不一样, 一个文静, 一个豪迈.