2023-03-15
今日去左位于富荣花园既果子,系一间专做喇沙既外卖店。 今次就叫咗两个餐,分别系汤水套餐同喇沙餐。汤水套餐就有红枣百合杞子花胶鸡汤并无骨海南鸡饭。海南鸡就几嫩滑,再加埋酱料都几开胃。油饭饭粒分明,唔会痴埋一旧。至于花胶鸡汤就非常出色。首先份量都几多下,我估有2-3碗咁多,亦非常足料,有猪骨、花胶同鸡脚。猪骨就几入味,同埋煮到几淋下。汤底因为加左杞子同红枣,所以都甜甜地,又唔会太腻,好岩打工仔lunch time饮补一补身体。最紧要汤唔系味精汤,唔会饮到好渴。 至于喇沙套餐都有不少选择,面就统一系掺掺,主食可以系牛、猪扒、海鲜、帆立贝等等,再送小食或者加$4有串烧。而我就叫左帆立贝掺掺拼沙嗲牛肉串烧。掺掺份量都几多下,除左有帆立贝之外,亦有蚬。帆立具大大粒鲜甜有口感;蚬就无沙。加埋汤底唔算太辣,食落唔完heavy。串烧沙嗲酱就几香沙嗲味,惹味之余,又唔会好似出面既沙嗲咁油腻,值得加$4选购