2021-09-13
今次食左呢间位于大角咀既新加坡餐厅。其实之前都黎食过一次,呢间最出名系佢地厚切炸猪扒,加上价钱唔贵,所以都见到晚餐时段坐满哂食客。先讲招牌厚切8安士咖哩猪扒配印度薄饼($72,本身$62系跟饭,我地加$10转印度薄饼)。唔好俾张图呃左以为得4,5旧猪扒,其实个底仲有3、4旧,加埋都有7至8旧,仲要每一旧都好厚😍朋友食到第4、5旧已经觉得饱饱地,但因为实在太好食,所以几饱都要食哂佢🤣食猪扒最惊就系咬落去得瘦肉,干争争😖但呢间既猪扒真系不得了,入面会有少少肥肉,所以咬落去会觉得好松软🤩而且猪扒既香茅味都好出,炸猪扒既粉浆都啱啱好👍🏻平时食炸野最惊就系咬落去食到成口粉,但呢间食过两次都冇令过我地失望👍🏻炸得好香脆,用外脆内软绝对啱哂,佢既炸猪扒都可以话系暂时食过香港最好食既炸猪扒。😂而印度薄饼就正正常常冇咩特别,点埋个咖哩汁都唔错😝真系要弹既系把刀唔太锋利,个薄饼太大块想切细块d都要好用力先得🙈如果唔系特别想试薄饼既其实就咁叫饭都已经够🤣仲要平10蚊之后我地仲叫左马拉肉骨茶配米粉($68)其实肉骨茶有分新加坡同马来西亚风味,而呢间就系马来西亚风味,即系药材味浓d😋顺带一提,新加坡肉骨茶胡椒味
食猪扒最惊就系咬落去得瘦肉,干争争😖
而且猪扒既香茅味都好出,炸猪扒既粉浆都啱啱好👍🏻
而印度薄饼就正正常常冇咩特别,点埋个咖哩汁都唔错😝
如果唔系特别想试薄饼既其实就咁叫饭都已经够🤣仲要平10蚊
之后我地仲叫左马拉肉骨茶配米粉($68)
顺带一提,新加坡肉骨茶胡椒味会比较重😆
朋友就比较喜欢马来西亚风味,而呢间比我地感觉都好正宗👍🏻
香港好多声称正宗肉骨荼饮落都好多味精,但呢间绝对唔会😉
汤味浓郁,药材味都唔会劲到你饮唔落
饮下饮下好快就饮哂成碗🤤
而入面仲有两大旧猪肉。猪肉都系有肥瘦部位,味道唔错👍🏻
但可能猪肉太大旧,有少少位食落比较鞋,但整体都几好~
米粉就正常,食落都好爽滑,浸埋落肉骨茶好入味💛
跟餐仲有一大碟菜心,就咁睇青菜色就知新鲜,而且份量都好多🥰
小编饮完汤食埋两大旧肉同埋菜,仲有少少米粉已经好饱🤣
呢间食过两次依然高质,价钱又平,加上系良心小店,虽然系大角咀落左车都要行一段时间先到,但我地都觉得食完炸猪扒系值得既。