2018-11-03 1185 浏览
早两日我地大角咀误打误撞试左呢间上海菜小店 -「庆面」呢度嘅小笼包系即点、即包、即蒸!点解我地会知🤔?因为我地落左Order之后,就见住师傅系个开放式厨房搓面粉、包小笼包、放入蒸笼,然后热辣辣送到我地面前,超正😮!小笼包size比平时食嘅大只小小;皮够簿,做得唔错;汤汁算多,但食落唔算系好鲜。整体上算系几好食😋!生煎包都系即叫、即包、即煎。外层煎得够香脆,但略嫌皮厚左少少;里面汤汁都算多嘅,同小笼汤一样都系唔够鲜甜。都系啦!即叫、即包、即煮。呢个云吞系我食过最大粒嘅云吞,一碗虽然只有6粒,但食到最后真心好饱。云吞皮系唔算好簿,馅料超级厚实,食得到虾嘅鲜味、瘦肉嘅厚实,但缺少左肥猪肉嘅爽口。味道唔差,但唔系上海嘅味道!很一般!酒味唔够浓,鸡肉亦唔够滑。面底比较淋身,冇咬口,质地我麻麻地。对于我地重口味嘅人黎讲,够麻,但唔够辣,香味系足够嘅,但味道偏甜左少少。呢间小店整体上味道ok,略偏甜左d;份量大份,而且系平民价钱💰,算系抵食之选👍🏻!
早两日我地大角咀误打误撞试左呢间上海菜小店 -「庆面」

小笼包

呢度嘅小笼包系即点、即包、即蒸!

生煎包

生煎包都系即叫、即包、即煎。
百花云吞

都系啦!即叫、即包、即煮。
醉鸡卷

很一般!酒味唔够浓,鸡肉亦唔够滑。
麻辣担担捞面

面底比较淋身,冇咬口,质地我麻麻地。

2018-10-30
小笼包