拾富贵·10 FooKwai虽然最近已经无追新cafe,不过都会留意一d比较有特色嘅小店。最近喺大角咀新开左间咖啡店,走嘅系我最钟意嘅怀旧+绿植风格,单单店名「拾富贵」已经好地道同贴地,店主悉心栽种了不少植物例如柠檬树、樱桃树、合掌瓜(😳?)等等,增添了不少生气同养眼度,加上楼梯底放了一张小学读书嘅枱櫈,成个氛围意外地完全无违和感!咖啡店楼高两层,上层比较光猛而且适合聚会或包场!食物方面款式比较有特色,例如炸馒头+黄金糕拼盘,黄金糕沿用正宗印尼做法,外表好似白糖糕+丹麦酥,不过黄金糕靠发酵加热做出鱼翅纹,香脆而且椰汁同蛋味劲出又唔太甜,呢个真心好食!身为蚂蚁人嘅我,食开甜品一定唔会错过佢地嘅Churros,有开心果、朱古力同焦糖三款口味,当中拣左开心果,上枱嘅时候摆盘好精美配上movenpick雪糕系满足嘅,而且油条脆身得黎唔会油淋淋👌🏻另外一赞系佢地杯Cinnamon dirty,用上云南豆子,以酒香为主导,配合肉桂的甜味,有层次之余平衡得恰到好处- Cinnamon dirty- Baileys milk tea- Bika Ambon- Pistachio churros- Fi
拾富贵·10 FooKwai

- Cinnamon dirty