2022-03-25
天气又凉又落雨湿湿,忽然想食碗热辣辣既面。大角咀既拉面都试过其他,呢间就未试过,今次就试一试佢会唔会有返左日本既感觉。两个人食左两碗拉面,一份炸鸡(劲大份)同一份前菜,整体黎讲份量有啲多,但味道方面都唔错,就算食鸡食到有啲腻都唔后悔🤣神虎汤头系猪骨熬煮颜色偏奶白,入口有油脂既香甜,亦有绵绵既质感。一向钟意原味系列既我会俾8/10分。面条既软硬度一开始系适中,如果食得比较悠闲好似我咁啲面都几快变软,如果填order既时候可以拣软硬度就好喇😚另一个加分位一定系佢既洋葱topping,始终猪骨汤食到最后会比较易腻,洋葱完全系除左葱以外最好既选择,清爽香甜又唔会辛辣,唔钟意食洋葱就记得预先同佢地讲声唔好加喇!如果有埋味荀就更满足,不过味荀系可以加钱要既。呢碗面其中一个配菜系两粒肉丸,其他拉面铺都未试过碗面有肉丸,味道不过不失啦,唔会有咩惊喜。而一碗拉面既灵魂人物「叉烧」,都几滑几大块,绝对唔系食紧猪肉渣。佢另外有精选系列,贵啲但系叉烧会用伊比利猪,朋友试过就觉得几好食,适合肥肉爱好者。赤虎辣味会抢咗猪骨汤原本嘅香味,但因为加咗辣亦都令个汤底更加惹味,而且赤虎既辣味好立体。拉面嘅质感好好同呢个汤
辣味会抢咗猪骨汤原本嘅香味,但因为加咗辣亦都令个汤底更加惹味,而且赤虎既辣味好立体。拉面嘅质感好好同呢个汤底完全系融为一体,简单来讲系挂面。如果个辣度可以调校就最好啦!不得不赞佢多葱系会另外备份出嚟。