2024-05-20
呢间Restoran SAYA系一开泰国东北菜🤩一入到餐厅巳经见到装修充满着泰国民族风,餐厅以湖水绿色做主调,再配有好多复古嘅poster同装饰,令成间餐厅有好多打卡位😌🍽️炭烧猪颈肉猪颈肉份量好多呀,薄切嘅猪颈肉经过炭烧后,食落觉得好香口,加埋会有啲调味粉洒咗系猪颈肉面头,食个阵觉得好够味,再配埋个特调酱汁一齐食,超级惹味😋🍽️沙嗲鸡串每串鸡串份量都好多,鸡肉仲好大件添!烧过嘅鸡串食落肉汁鲜嫩又多汁,特制嘅沙嗲加咗花生酱之后,够哂香口同惹味!再以青瓜、生菜做配菜仲可以解油腻😝🍽️泰式炸鸡枣炸鸡枣绝对有惊喜😎鸡枣系用腐皮包住免治鸡肉mix蔬菜再拎去炸成一粒粒,一咬开入面仲保留咗啲肉汁,配埋泰式辣酱一齐食,好食🤤🍽️泰式青咖喱 鸡青咖喱散发住浓浓嘅椰香味,食落惹味香辣,煎过嘅鸡肉更肉质鲜嫩!蒜蓉包烘到香脆可口,离远巳经闻到浓郁嘅蒜蓉香味,蒜蓉包外脆内软又带点咸香,将蒜蓉包沾满咖喱汁再食更入味😜🍽️芒果糯米饭卖相十分吸引💯呢个甜品用咗芒果砌个玫瑰花出嚟,芒果食落好香甜,糯米饭仲好软熟,淋埋香甜浓郁嘅椰浆,食蓉好味道👅🥥椰青椰青汁饮落好清甜且带点椰香,水份十分充足,饮到咁上下仲可以刮椰青肉边食边饮添😝
🍽️炭烧猪颈肉
🍽️沙嗲鸡串
🍽️泰式炸鸡枣
🍽️泰式青咖喱 鸡
🍽️芒果糯米饭
🥥椰青
🍹利宾纳荔枝梳打
一见到杯梳打巳经觉得颜色够哂sharp,微甜嘅利宾纳&荔枝配梳打,饮完好清新仲可以解腻😜