2019-06-01 29 浏览
我谂屋企有小朋友嘅妈妈都有同感吧?小朋友对日本菜,应该话系寿司特别有兴趣,每次都食好多。今次去咗大角咀揾食,因为钻石山有㗎小巴可以出到大角咀,我地都成日去揾食!今次就拣咗新开嘅「千之味」,听讲仲有深水埗分店㗎。首先梗系要嚟个「三文鱼腩刺身」啦!我地两公婆好钟意食「三文鱼」,但三文鱼腩真系更「林」,好食啲㗎!之后又点少得叫寿司食!我地叫咗「粟米军舰」、「特长鳗鱼寿司」、「鹅肝寿司」&「火焰芝士熟虾寿司」。老公话特长鳗鱼坚正!芊峤同劻霖就钟意食粟米军舰,仲话比平时多咗沙律酱。另外,叫咗蟹柳 & 玉子寿司,芊峤同劻霖都劲开心,每次食寿司必叫。之后再叫咗一条串烧,蒜香一口牛,好香好「林」呀!好爱「牛」嘅我,仲叫咗「半熟牛扒」,但个人觉得蒜香一口牛好食啲。钟意食煎炸嘢嘅我再叫咗「天妇罗软壳蟹」,好味!主菜叫咗「芝士鸡扒配麻酱冷乌冬」,我好钟意食麻酱,唔够麻酱仲可以加,但小朋友就对冷乌冬一般啦!咁我同老公食啰!饮品我地叫咗「忌廉梳打」&「波子汽水」,波子汽水系童年回忆呀!好钟意呢到有BB增高软垫,咁小朋友就唔洗唔够高食嘢啦!仲有,平时去食寿司都系得一种豉油,但呢到就分咗甜豉油 & 咸豉油,甜豉油食

三文鱼腩刺身

4款不同寿司

玉子  &  蟹柳寿司

蒜香一口牛串烧
之后再叫咗一条串烧,蒜香一口牛,好香好「林」呀!

半熟牛扒

天妇罗软壳蟹

钟意食煎炸嘢嘅我再叫咗「天妇罗软壳蟹」,好味!

芝士鸡扒配麻酱冷鸟冬

饮品

好钟意呢到有BB增高软垫,咁小朋友就唔洗唔够高食嘢啦!

仲有,平时去食寿司都系得一种豉油,但呢到就分咗甜豉油 & 咸豉油,甜豉油食寿司用,咸豉油可以配鱼生,真系好夹㗎!

甜品

最后竟然仲有甜品,有雪米糍 & 蒟蒻,芊峤同劻霖劲开心。

总结:平民价日本菜,对小朋友嘅贴心好抵赞,座位好舒服,食物质素ok!一定会再一家嚟食,最紧要系有饭后甜品,好完满。
2019-05-28
三文鱼腩刺身