2019-05-13
受朋友所托,今日特意到大角咀辨点事,便顺道去试一试这间听闻已久的英记油渣面。一坐下我便四围揾餐牌,但墙上白版只写上小食名称,而不见油渣面踪影,正想开口问之际,厨房呀姐已经问要大碗 / 细碗,有冇野加减 ? 因为冇谂过舖头真系只专卖一款面,而我连碗入面有甚么也不太清楚。从来冇食过油渣面嘅我,惟有先搅清楚价钱 ( 细碗$25,大碗$31 ) 再决定SIZE ,至于加加减减嘅问题我并未回应呀姐,任其安排吧。碗内有冬菇、半肥瘦猪油渣、菜脯、葱粒等,粗面在最底。论观感,油渣面的确未必算好吸引,不过当你试一口汤,哗 ! 无比清甜,忍唔住要喝多两口,粗面条挂汤力居然不错,每一口面都能吸收到汤汁一起送进口里,猪油渣半边肥半边瘦,瘦个面肉质颇有咬口,很香但不觉得油腻。下次再光临,我一定会叫 " 唔该大碗 ,多猪油渣 "