2015-06-15
今日去试下新开嘅呢间小笼包,平时去开大角咀揾食,火锅西餐汉堡东南亚日本四川都有,𠮶度就系缺咗呢类上海野。地点就近汇丰,角祥街蚬壳油站对面,好易揾。一打开个餐牌,类别其实不多,小食五款,面类五款,明显是主打贵精不贵多,心谂: 好!就叫几个手工野,睇你有咩咁巴闭!特制酱汁椒盐鸡翼:鸡翼炸得刚刚好,外脆内嫩,过关;个酱系几好野嘅,酸甜蒜香,几惹味开胃。生煎包:有麻辣牛肉同普通馅,包皮真系脆,够薄又唔油,一咬落去会喷汁,食嘅时候要好小心。小笼包:铺头两大精选之一,皮薄,多汁,呢两样系必要唔驶讲啦,最重要系唔腻口,我食几只都唔驶落醋,完全冇油腻感,果然好野。冰火冷面:甜酸苦辣咸加麻,肉末香口,平衡得好,酱汁刚刚好,唔会太多或者太干,太干唔够味,太多最后一啖会太重味,呢下唔系间间得。庆面:同铺头名一样,重唔系主打?就咁睇,配料有萝卜,豆卜,肉末,京葱丝同饺子,汤系带少少奶白。先饮汤,一个字:坚!猪骨底,加上有啲鲜味,好好饮!萝卜,豆卜,都系吸汤食料,两样都可以发挥到啲汤嘅鲜甜;再黎精彩系只饺子,唔系一般行货猪肉饺,系鱼肉饺,好鲜好好食!呢餐都几惊喜,睇落系普通一间细铺,食落唔讲以为系啲出名大铺。俾
地点就近汇丰,角祥街蚬壳油站对面,好易揾。 一打开个餐牌,类别其实不多,小食五款,面类五款,明显是主打贵精不贵多,心谂: 好!就叫几个手工野,睇你有咩咁巴闭! 特制酱汁椒盐鸡翼:鸡翼炸得刚刚好,外脆内嫩,过关;个酱系几好野嘅,酸甜蒜香,几惹味开胃。
呢餐都几惊喜,睇落系普通一间细铺,食落唔讲以为系啲出名大铺。俾钱时咁啱老板兼大厨(都几有型)收钱,赞佢几句,佢就话啲包同饺系朝早开铺前先包,日日新鲜,卖唔晒就掉,唔隔得夜;另外面汤系十几种料煮两日而成,唔怪之得咁鲜味。跟住就系最后一个惊喜,就系呢度啲食物价钱好街坊价,个人觉得直头系超值。
希望佢呢啲好店可以继续做落去,keep 到水准,唔好俾地主赶走啦,我好想继续有得食呀!