2019-06-27
平日食晏时间经过,多数都见到有几个人系门口等,唔知系等位定系等外卖,而附近食肆又唔多见有此情况,在好奇心驱使下,加上招牌注明 "去骨海南鸡饭”,即系我唔需要边食边烦如何处理骨头,咁方便,而当时又刚好有位,便顺理成章入去坐底试下。餐牌上有泰式小食、汤河、汤饭以及饭类套餐及饮品,选项清晰,简单易明,款式亦多。第一次来当然要试下佢地主打菜~ 泰式去骨海南鸡饭。除了饭外,伙计同时送上一碗紫菜汤,汤入面有紫菜、少少葱花。紫菜入口冇沙,唯汤好似同平时用肉煲过的紫菜汤不同, 味很淡,不太合我口味。去骨海南鸡饭卖相OK,饭呈黄色,鸡油味不浓,亦不油腻,虽然饭冇咩味, 不过我就钟意佢够热,米饭烟韧,鸡肉嫩滑冇骨,碟上还有一小碟酱料,估计是姜蓉、辣酱、少少甜酸汁混合而成,味道不算特出;另外跟餐可以加$2要热饮或加$3冻饮,原本想叫普普通通奶茶加啡类,不过泰式特饮如椰汁冰、龙眼冰、珍多冰、青柠冰都只不过系加$5 ,以上所讲饮品原价系$15杯,咁其实计落只系加$5就可以叫特饮,咁当然叫特饮啦。最终我点了一杯龙眼冰,少冰,入面都有4, 5粒鲜龙眼,甜度较得刚刚好,饮落清甜凉快,唔错。以这个价钱来说质素算系有番
紫菜汤
去骨海南鸡饭
龙眼冰
以这个价钱来说质素算系有番咁上下,不过舖内座位不多,若果唔想同人泊,可能要考虑外卖攞走。