2023-01-02
咁快又黎到2022既最後一日,👦🏻👧🏻梗係要出去倒數搵好野食啦,今次就黎到大角咀「麥金麥金」,食番餐馬拉菜🇲🇾。🌟古仔路肉骨茶(細骨)冬天咁凍梗係嘆番碗肉骨茶先啦,呢度既肉骨茶用左當歸、黨參、肉桂、枸杞子、淮山藥、甘草等藥材烹煮。肉骨茶配料有豬手、一字骨、三層肉、雞腳、油炸鬼、香菇等。配料黎講好充足,湯底帶有濃厚既中藥味,甜而不苦,最緊要係可以無限refill肉骨茶。🌟蛋黃奶油勁量雞扒(豬油撈飯)炸雞扒真係大大份,肉質嫩滑,皮薄多汁,記得一定要點上店內提供超濃郁既蛋黃奶油醬。至於豬油撈飯芳香撲鼻,配上鼓油簡直係一個邪惡既選擇。🌟仁當牛肉(參巴椰漿飯)仁當牛肉可能大家比較少聽,其實即係印度既巴東牛肉。仁當牛肉用左紅蔥頭、蒜頭、辣椒、香茅、印尼月桂葉、檸檬葉等香料去烹煮,牛肉部位上選用左牛腩粒,牛腩嫩滑而唔會好肥,而薯仔都夠哂入味,參巴椰漿飯亦食得出極重椰汁味。🌟馬拉串燒(豬/牛/雞)因為佢地既串燒係即燒,所以上枱嘅時候仲係熱辣辣。我地點左豬牛雞各一串,整體唔會燒到太乾,保持到肉質嫩滑。沙嗲醬重花生味,配上串燒一流。🌟飲品飲品我地點選左桔仔話梅水同冬瓜龍眼茶,桔仔話梅水酸中帶鹹,鹹中帶甜;
🌟古仔路肉骨茶(細骨)
🌟蛋黃奶油勁量雞扒(豬油撈飯)
🌟仁當牛肉(參巴椰漿飯)
🌟馬拉串燒(豬/牛/雞)
🌟飲品
飲品我地點選左桔仔話梅水同冬瓜龍眼茶,桔仔話梅水酸中帶鹹,鹹中帶甜;而冬瓜龍眼茶飲落去幾開胃,帶有淡淡的蜜香。