2024-05-20
大角咀一向都有好多高质餐厅,今次就比我揾到间又抵食又好味嘅西餐厅「COBALT」,啱晒同朋友仔黎chill下饮下酒,入到餐厅会见到一墙身嘅酒柜同open kitchen,而menu上每款菜式旁边都有写明配搭嘅酒类,成大班朋友黎仲可以预约佢地嘅VIP房添👍🏻Daily Oyster一黎到就嗌咗四只新鲜嘅生蚝作为头盘,老板介意今日嘅Daily Oyster系韩国金蚝,每粒都肥美厚肉,味道鲜甜口感creamy滑嫩,加上淡淡嘅海水味令鲜味更加提升意大利布拉格芝士配蕃茄黑醋汁我地再嗌咗另一款招牌菜,一大球布拉格芝士切开后会流出入面奶香味浓郁嘅芝士,配上底下嘅蕃茄同车厘茄再加上黑酸汁,酸酸甜甜特别开胃。另外亦都可以用饼干条点上芝士黎食,多重口感味道😋伊比利亚黑毛猪肋骨主菜就拣咗猪肋骨,份量十足,够晒两个人share黎食,肉质松软腍身而且非常入味,配上酸甜嘅BBQ source令人食唔停口,伴碟有香脆嘅炸薯条、烧粟米同沙律菜,薯条上面洒上香辣粉特别惹味,我地两个争住食😆烧粟米香口之余仲带有清甜味,主菜同配菜一样出色👍🏻法式焦糖布丁最后点少得嗌返个自家制甜品呢😋布丁软滑蛋味浓郁,配上焦糖酱甜度啱啱好,
Daily Oyster
意大利布拉格芝士配蕃茄黑醋汁
伊比利亚黑毛猪肋骨
法式焦糖布丁
最后点少得嗌返个自家制甜品呢😋布丁软滑蛋味浓郁,配上焦糖酱甜度啱啱好,入口顺滑令人回味无穷👍🏻
📍COBALT (大角咀)
大角咀利得街36-38号地下1A及2G号舖
人均消费:$300-400