好几年之前睇"蔡澜叹名菜"知道有攦粉这个地道美食, 上网搜寻终于找到 - 大记攦粉糕点专门店, 仲记得第一次食系用木桶上菜好有特色, 食后觉得都唔错有水准的一间老店。之后每隔两三个月就会同老婆再光顾一次, 而每次亦都会买入糕点返屋企, 粉果一定系首选!对上两三次去已经无咗木桶上菜, 虽然消失的木桶就无话影响到食品的味道, 但系就小咗佢哋应该有嘅地道风味同特色!二零一五年八月二十六日星期三, 应该系我哋俩口子最后一次光顾, 如无意外点都唔会再去食多次!无去一排见到门口写住 - (已换新餐牌) 咁都应该都无乜嘢吖?入到去坐位无变, 但系人就换晒, 墙上面餐牌唔见咗, 变成标榜健康食物嘅餐单, 无变嘅就只有那些明星合照同墙上依然挂住<蔡澜推荐>嘅金漆招牌!我俩口子依旧要四宝丸攦粉同猪颈肉攦粉加小食拼盘, 攦粉上台已经唔系用木桶换成白色大碗, 猪颈肉平时会分开上唔会浸系汤入面, 一边食一边觉得攦粉质地有别之前, 汤头唔同平时味道, 小食拼盘上嘅炸云吞完全唔系之前个买相, 食完之后几个钟个口干同苦苦涩涩, 真系想知道落咗几多味精?唔知佢哋系咪已经易手, 如果唔系的话请保持原有水准
唔知佢哋系咪已经易手, 如果唔系的话请保持原有水准, 如真系已经易手的话请除下<蔡澜推荐>呢块得来不易嘅金漆招牌!
谢谢!
2015-08-26