2007-04-20
酱醋骨攦粉,廿蚊。都要等一阵,卖相唔系特别吸引,起筷,食过至真。成世人其实最怕食濑粉,因为筷子夹唔稳,弹湿自己块面最多用纸巾,弹到隔离人家就好无瘾,所以次次食濑粉,食食下都用匙羮,食到全枱转晒人,我都仲食紧。攦粉就唔会咁,几有米味,弹牙无过腍。骨有四旧,旧旧都瘦,你可以话佢略韧,又可以话佢有口感(我话:瘦呢,就系咁。)。味道冇咩惊喜,稍甜而略欠醋味,因为我忍唔住将佢同我阿妈整o既镇江骨比,算佢不幸。除咗骨外,仲有生菜同菇做陪衬。汤底比d骨整到甜甜地,我ok,但阿妈唔惯,佢话早知叫佢分开比。试埋炸鲮鱼球,刚炸起,热到辣口,几弹牙,附蚬蚧一小碟,都ok。仲叫萝卜、芋头、桂花糕,每件四皮。谂唔到,阿姐拎嚟,咸还咸一碟,甜o既分开嚟。喜见萝卜丝又多又大条,粉相对少比,啱我哋,如果少d胡椒粉会仲啱口味;芋头粒多,硬硬地;桂花糕香甜,也ok。不过有d奇,糕同碟都热热地,但系糕面唔油腻,唔通番叮嚟?