2017-05-04 243 浏览
旅居美国嘅家姐同外籍姐夫,正值回港度假,姐夫绝少食中菜,楂筷子嘅样子好可爱兼搅笑。 同妈妈商量,都系带佢去见识多方面中菜,今次重系无肉嘅素食中菜呢!一家人陪佢去到尖沙嘴shopping完,就上去北京道嘅功德林医肚,侍应带领我地到一个临近海景位置坐落,开扬舒适。侍应递上餐前小食苔菜花生 ,味道甜中带咸,香脆惹味。点菜都唔问姐夫啦!由我话事,首先嚟嘅鸡丝粉皮配上青瓜,味道唔错,惟可惜麻酱唔够充足。 干烧虾扒西兰花,卖相一流㖞,橙红色汁液啲大虾碌,配以翠绿嘅西兰花好吸引。都听过同事讲,唔可以错过呢度嘅无锡脆鳝,咬落好脆,切粗条形炸脆,一向钟意食香脆嘢嘅我,梗系觉得好好味啦!姐夫都树起手指公呢!但都兴趣知道系咩嚟呢!侍应话系用菇类,厨师精心研究而成的。 都系甜品时间了,叫左碗芝麻汤丸给妈妈 佢话啲羌味刚好,甜度适中。原桶豆腐花又点会放过呢?真系即叫即制,所以都要耐心等候,上枱时除跟普遍有嘅黄糖外,特别嘅有清香嘅桂花糖水,呢个又系我嘅“飞佛”,咁要赞嘅梗系豆腐花嘅本身,好够滑好有豆味 ,好果唔系听日要返工,我想再等多一桶呢! 落楼时,姐夫话想回美之前嚟多次㖞!

侍应递上餐前小食苔菜花生 ,味道甜中带咸,香脆惹味。

落楼时,姐夫话想回美之前嚟多次㖞!
2017-02-27