2018-07-19
连日工作上的拼搏,总要稍作小休充电,食嘢就系我嘅加油站😜!今日我又约咗朋友去大埔Olive Cafe试试新菜式。Olive Cafe 在大埔超级城开张多年,主打欧陆菜式,今次决定「走进去」,只因见到店舖挂起一张巨型海报,推介炭烧美国牛扒,望到都垂涎三尺!餐厅布置得时尚简约,枱与枱之间有一定距离,座位亦大多是非常宽敞嘅卡座,环境舒适。店员安排我地坐近窗边位置,可以望向熙来攘往的街景。 经典凯萨沙律薄片芝士、烤面包粒、烟肉粒同罗马生菜,配上蛋黄沙律酱,作为头盘非常醒胃! 香煎蟹饼配刁草芥末酱外层煎得金黄色,切开内层是一丝丝鲜甜嘅蟹肉丝,可说是蟹肉蛋糕😆 主菜炭烧美国极佳牛扒30oz prime rib steak 🥩 今次叫咗七成熟,仲有少量血水流出嚟,牛油脂分布得好平均,块牛扒好厚身,肉质嫩滑而牛味浓郁,同时份量十足,足足有成30盎司呢!今次真系食到停唔到口,值得推荐! 白汁菠菜焗蚝生蚝新鲜大只,芝士味浓郁,味道同菠菜配搭得宜。 苹果芝士蛋糕及柚子芝士蛋糕至于甜品方面,拣咗苹果芝士蛋糕同埋柚子芝士蛋糕。苹果芝士蛋糕卖相吸引,蛋糕面的牛油脆脆香脆可口,质感似足Apple Crumble。
凯萨沙律
经典凯萨沙律
香煎蟹饼配刁草芥末酱
炭烧美国极佳牛扒30oz
白汁菠菜焗蚝
生蚝新鲜大只,芝士味浓郁,味道同菠菜配搭得宜。
苹果芝士蛋糕&柚子芝士蛋糕
苹果芝士蛋糕
至于甜品方面,拣咗苹果芝士蛋糕同埋柚子芝士蛋糕。
苹果芝士蛋糕卖相吸引,蛋糕面的牛油脆脆香脆可口,质感似足Apple Crumble。 底下是芝士蛋糕 和苹果蓉, 味道甜中带微酸。
柚子芝士蛋糕则好清新,香甜而不腻。
Ice Bubble Tiramisu
Ice Bubble Tiramisu
饮得的tiramisu,好香的咖啡味和淡淡的hazelnut味,面层系白朱古力泡泡,不会太甜。
Double chocolate
香浓朱古力,加埋上面的朱古力雪糕,双重享受。
以大埔中级档次西餐厅来说,舒适嘅环境配合高质嘅食物,价钱亦合理唔算太贵,值得一试😋