2023-09-13
今日放工去旺角朗豪坊行街,行过地铁站𠮶层有间新开嘅甜品店Happy Glaze😯入面有好多大过我块面嘅薄脆牛角酥🫣仲有唔同嘅甜品杯,蛋糕同埋曲奇。成间舖色彩缤纷,好吸引人去买。最后买咗两个牛角酥同两个甜品杯。🥐Signature XL Pressed Croissant 皇牌特大薄脆牛角酥🍫Chocolate牛角酥食落好香脆,本身牛角包就系用牛油造嘅,所以有阵阵牛油香,搣开仲见到有一层层酥皮。酥面有层糖喺面,上面有啲朱古力酱,简简单单几好食。🍎Apple Crumble都几特别,分开两边味。一边系苹果果干,另一边系crumble,一个酥可以试到2种唔同嘅口感。我自己两只味都钟意,但想特别啲可以拣Apple Crumble。🍨甜品杯🥥Coconuts Passionfruit Mousse 好多椰子粒粒,配上热情果酸酸地,味道几平衡唔会太甜,mousse食落去都几细滑。💫KitKat Mousse上面有2条kitkat,下面有好浓朱古力味嘅mousse。配上脆卜卜嘅kitkat,一脆一滑,口感独特。
🍫Chocolate
🍎Apple Crumble