2015-03-07
每次嚟到葵芳广场,我几乎都会喺呢间斋舖买啲食,入到嚟你会见到有个保温盘,入面有好多嘢食,仲有间嘢好细,因为佢系外卖店,不过佢出面都有返一张枱同三张櫈,畀到少少人坐喺度食嘢,不过由于好近葵涌广场门口,所以食甘嘢𠮶时会畀好多人望住,仲可以葡萄下啲路人,几过隐下㗎,店员有好多个,有次我戴耳机去问个阿婆有冇粟米粥,佢答有粥,跟住由于佢净系话有粥,所以我再问有冇粟米粥,佢好恶甘叫我除耳机听佢讲嘢,之后讲嘢有啲恶,令我好似有种畀人指责嘅感觉,我问得梗系听紧佢讲嘢㗎喇,我敬老,除咗耳机,我觉得系佢表达得唔好,BTW有可能系佢觉得我听佢讲嘢时戴耳机唔尊重佢,it's ok,我以后尊重下佢,其他店员服务态度都唔错,有问有答仲好有礼貌有三条,佢会帮你剪埋,会洒上芝麻,豉油,辣酱,芝麻酱同甜酱等等,食落唔单止有芝麻香,仲有甜酸辣咸味,口感爽口嫩滑素火腿通粉,配料仲有胡萝卜、青豆同粟米,素火腿味道真系同火腿冇分别,不过口感冇火腿甘弹牙,但系素火腿比较松软,通粉嫩滑爽口弹牙,胡萝卜味道亦唔会令人难受,汤底十分之香,系芝麻味嚟嘅粢饭,入面有油炸鬼、腌菜同香菇,好似仲有啲酱,米好烟韧,唔会好硬,腌菜清脆,酸酸地,油
松软,菇都好香,全部一齐食落好似咸鱼味,但系唔系好咸
咸水角,入面有胡萝卜同木耳等,好似仲有沙葛,香脆烟韧同够咸
春卷,入面有芋蓉同胡萝卜等,外皮脆身,十分香脆,外皮好易散,芋蓉都好入味
沙津卷,色泽金黄,从内嘅白色透至外,入面有胡萝卜同粟米等,外皮十分香酥,胡萝卜同粟米令到佢内里较为烟韧,配合上酱汁味道甜甜酸酸,十分美味
四宝扎,当然系有四宝,外皮系由腐皮整,腐皮烟韧油润,「四宝」味道有甜味,有芋香,有豆香
萝卜糕,都系有胡萝卜同木耳等,食入口唔会好硬亦唔会太软,萝卜味好浓,木耳好脆
腐皮卷同金丝卷个样差唔多,外皮都系腐皮,包得好实,不过金丝卷大份啲,腐皮卷有菜、胡萝卜同木耳等,而金丝卷有胡萝卜、木耳、粉丝、香菇等同充满住菜,外皮烟韧油润,菜味鲜甜,内馅咬起嚟好清脆,菇好有菇香
素烧卖,入面有胡萝卜、木耳同素火腿等,咬落好烟韧,里面好脆,不过沟埋阵味怪怪地,有啲似药水味
紫菜糯米卷,入面有胡萝卜、木耳同素火腿等,食落好入味,紫菜好韧,食落好似咸鱼味,但唔会好咸,糯米好烟韧,好有鲜味,不过啲馅沟埋阵味都系怪怪地
糯米包,出面有层黄色嘅皮包住,入面有花生、素腿同菇等,花生好脆,菇好香素腿阵味有啲怪,,糯米好烟韧,好有鲜味,仲有少少酸
发糕,可能系风干咗,所以外皮有少少硬,不过都系松软嘅,冇乜味
味道模仿真肉,酱汁多并好入味,各有唔同嘅味道,「肉」质各有不同,好好味
$6.5