2021-07-14
行完屯门市广场,又睇埋戏,经过见到呢间「大门拉面」好多人排队,价钱合宜,都几吸引,所以选择晚餐食呢间,我地点左两个拉面及两款小食。餐厅除了有拉面、沾面,仲有好特别的油面(捞面),口味有猪骨鱼介、黑蒜、鬼门(辣)。大门特制拉面有味玉、叉烧、紫菜、笋、葱……味玉好入味,蛋黄流心好浓郁;叉烧厚身软腍,肉味浓脂肪香,入口快要溶化,汤底加鱼介,特别香浓带鲜,拉面较硬身,系我钟意嘅口感,都挂到汤汁。大门油面好有特色,系捞面黎,本身个酱汁都好惹味微辣好香,再拌匀温泉蛋,蛋汁令面更香滑。仲可自由加入醋、蒜蓉、辣油、美奶滋……醋可消腻又开胃,蒜蓉超香,辣油刺激食欲,美奶滋好正,多食法又好味,好玩。明太子玉子烧好厚身嘅蛋卷,松软多汁,富有蛋香,唔甜的,系微咸口味,配咸鲜微辣明太子,味道更提升。日式炸鸡份量几多,有5大件,即炸好热辣辣好香脆,鸡肉保持弹性,又有肉汁,味道几好。
大门特制拉面
大门油面