餐厅: 國金軒
资讯:

2024-11-10 3441 浏览
屋企长辈生日,一直都未试过国金轩,见到佢多年米芝莲又book到位,咁就试吓啦。周日餐厅午餐分两个时段,我哋系食尾场1pm1pm左右安排座位并且叫茶,一壶铁观音加一壶滚水,相信一般普通茶楼都可以handle到吧?大约20 分钟,套餐既头盘已经放系预备桌上,但系水都冇饮过一啖。多次催促壶茶先至到,壸水就梗系冇影啦。但系席上有人唔饮茶,又要再催多次,心知不妙。套餐头盘,跟住上桌既3件点心,不差但很难理解点解可以攞米芝莲。之后再上既国金老火汤,应该头轮午餐都有很多食客,席上大家出嚟食咗咁多年野,都以「关东煮」来形容这个汤。印象深刻既系蒜子菜苗,大家看图感受,这个预先把白菜剪碎的方法,我以为自己去国金轩食剩菜添!由于长辈生日,预留5件寿桃包并得到WhatsApp 确认。上桌时只有3件,追问之下话厨房蒸漏咗。如果一些很注重这些礼节的长辈,真系有点儿那个吧!成餐饭都令人大开眼界!餐饮业有时不要问为什么港人不热衷留港消费,付出的与收到的不成正比,大家都消费者,点样撑你?