2009-12-05
以前每年我地屋企都去开铜锣湾纽约戏院对面那间华记永昌号买大闸蟹。由佢旧舖喺利园后面条街吃到家阵个舖,一向都唔错。都成10年客仔。今年去了三次,第一次因为时间吃的太早,唔靓都算。另外两次真喺好唔掂!第二次买8只有2只ok,6只好水。当晚立即打电话佢,佢话下次买时一定赔同计平些。点知下次去唔赔不得止,平又无平,仲一样咁水!买9只又喺得2只ok.9只买左成千几蚊都咁,真喺好失望好失望!话过以后都唔会再去!仲有佢地成日Sell你买其他又贵又唔等洗的食品。例如$60一包的八仙果,差不多成$200的一包黑糖姜母(其实都系糖一旧, 回家用些黑糖加新鲜姜都可以做到的,而且佢配制好的好难调教味道,想姜味浓又会非常非常甜,加水整淡又无晒姜味)。