2024-10-05
每年到呢个时候都必须要食一次大闸蟹先满足,所以今次就左黎呢度食大闸蟹放题坐低望到张落单纸,系有些少失望,选择真系有D少我同自己讲今日重点系食蟹,其他野只系配菜落完头单隔左阵上左碟鲍鱼鹅掌鲍鱼似系包装货,一般般鹅掌炆得唔够淋都系一般般跟住就系蛇羹,放题黎讲都算合格,始终唔能够同D 乜乜蛇王比【个人见议加些少川芎落去,成本唔系贵,但系成件事绝对有所升华】片皮鸭有油香,肉质一D都唔鞋,唔错皮方面用春卷皮正常既,收你几旧水任食唔通俾荷叶饼你咩,明既重点大闸蟹当日全部蟹乸,正可能咁岩咁好彩,如果其他人去食唔系蟹乸唔好话我我地3个人最终食左90只,个量有D大,中间有几只死蟹,唔系问题实属正常,而且一开一望就知蟹品质唔差,放题黎讲我俾80分冇满分既原因系,3款蟹真系冇乜分别,花雕蟹完全冇花雕味,油盐焗流于表面,个谷咸咸地之外同清蒸冇分别花雕会唔会考虑做成冻蟹呢?蒸完再用上汤花雕浸,保存时间可以比较长,花雕都会更入味更香需要食谱可以问我攞,做左10几年总厨有我自己既秘制方法食到尾我叫左个汤,我有D后悔,后悔咁迟先叫,已经饱饱地只系饮得一碗个汤真心唔错糕点方面就一般般啦,桂花糕都可以,椰汁红豆椰汁唔够,
坐低望到张落单纸,系有些少失望,选择真系有D少 我同自己讲今日重点系食蟹,其他野只系配菜
落完头单隔左阵上左碟鲍鱼鹅掌 鲍鱼似系包装货,一般般
鹅掌炆得唔够淋都系一般般
跟住就系蛇羹,放题黎讲都算合格,始终唔能够同D 乜乜蛇王比
片皮鸭有油香,肉质一D都唔鞋,唔错
皮方面用春卷皮正常既,收你几旧水任食唔通俾荷叶饼你咩,明既
重点大闸蟹
当日全部蟹乸,正
可能咁岩咁好彩,如果其他人去食唔系蟹乸唔好话我
蟹品质唔差,放题黎讲我俾80分
需要食谱可以问我攞,做左10几年总厨有我自己既秘制方法
个汤真心唔错
糕点方面就一般般啦,桂花糕都可以,椰汁红豆椰汁唔够,红枣糕同姜汁糕唔太OK
总结︰选择比较少,但如果你系只为食大闸蟹,呢度值得你一食,如果你钟意多选择咩都试下,咁就去第二间啦
最后感想︰我觉得应该加D青菜,上汤又得白灼都得,同埋生果,可以解一解腻,我相信好多人会叫,
客人选择多D,食小D蟹,又帮到你地悭FOODCOST
题外话/补充资料:
当日果位切片皮鸭姐姐,应该加人工啦,片鸭系佢,蒸皮系佢,摆碟系佢,出餐系佢,拎野饮同糕点又系佢,收碗碟都系佢,仲可以一直保持正能量,真系有料,最后忙到要叫人帮手拎糕点,我就坐片鸭位隔离,我都唔忍心叫佢