2020-12-15
一餐大满足嘅大闸蟹放题呀!🦀🦀好多间舖都有做「大闸蟹放题」~点解我会拣利宝阁,因为贪佢主打「🇯🇵日本蟹」!内地蟹比较毒,我多数1只起2只止~但日本蟹相对上食多多只都唔怕~虽然膏同肥美度比内地蟹输蚀,但讲鲜甜度就绝对优胜👍🏻利宝阁佢严选公蟹,偶尔送上1-2只蟹乸~一开始会送上1人1只太雕醉蟹,呢款冻蟹系咁多个煮法入面最好食,酒味又够香,蟹又入晒味😋😋其次可以任食嘅分别有清蒸/花雕/盐油焗~清蒸:正常款,蟹够鲜甜就一定唔差花雕:失望,冇酒香,同太雕个款太大对比喇盐油焗:encore 完再encore! 冇谂过经过盐油焗后,蟹嘅鲜味大大提升之余仲带少少咸香,劲好味😋😋大闸蟹之外,一人一盅螺头花胶汤,一人一份8头鲍鱼花菇~2样都属中等,不过不失,明显系利宝阁嘅质素~任食片皮鸭方面,鸭系好食嘅~但根本不能够叫「北京片皮鸭」~个块皮——-我就系未食过咁难食~🙈厚,浆口,鞋口冇味,就系难食~所以剩食鸭+酱就够喇~甜品方面有唔少糕点,仲有汤圆,豆腐花⋯etc糕点整体亦都唔错~以大闸蟹放题黎讲佢收呢个价钱唔系平,但质素不错,同价钱成正比~而且盐油焗同太雕系好令人难忘~喜欢食大闸蟹嘅人一定要试!
好多间舖都有做「大闸蟹放题」~
点解我会拣利宝阁,因为贪佢主打「🇯🇵日本蟹」!
内地蟹比较毒,我多数1只起2只止~
但日本蟹相对上食多多只都唔怕~
虽然膏同肥美度比内地蟹输蚀,但讲鲜甜度就绝对优胜👍🏻
利宝阁佢严选公蟹,偶尔送上1-2只蟹乸~
其次可以任食嘅分别有清蒸/花雕/盐油焗~
清蒸:正常款,蟹够鲜甜就一定唔差
花雕:失望,冇酒香,同太雕个款太大对比喇
大闸蟹之外,一人一盅螺头花胶汤,一人一份8头鲍鱼花菇~
2样都属中等,不过不失,明显系利宝阁嘅质素~
任食片皮鸭方面,鸭系好食嘅~
但根本不能够叫「北京片皮鸭」~
个块皮——-我就系未食过咁难食~🙈
厚,浆口,鞋口冇味,就系难食~
所以剩食鸭+酱就够喇~
甜品方面有唔少糕点,仲有汤圆,豆腐花⋯etc
糕点整体亦都唔错~
而且盐油焗同太雕系好令人难忘~
喜欢食大闸蟹嘅人一定要试!