2023-09-23 74 浏览
🥰正值九月中旬,秋意渐浓,又嚟到一年间最适合食大闸蟹嘅季节,我哋就趁着得闲同屋企人一齐去位于土瓜湾嘅富临皇宫食大闸蟹!睇吓我哋食唔食得回本?介绍吓放题先,价钱方便到已经比其他大闸蟹放题便宜,最平$498一位就可以食到三种烹调方法嘅大闸蟹!而且小童仲有七折,而家OpenRice订座,仲有八三折㖭,真系好抵食呀!讲返啲蟹,三种烹调方法分别系清蒸,花雕蒸,同埋油盐焗。每一种都有佢哋嘅优点,花雕蒸除咗有螃蟹嘅鲜味仲会有轻微嘅花雕香,油盐焗都比较新奇,咸咸香香咁,油香比较丰富!但系我最欣赏嘅都系最朴实无华嘅清蒸,因为咁样先可以食到最原汁原味嘅大闸蟹!呢度嘅大闸蟹都比较大只,最重要嘅系佢嘅蟹膏非常丰富,全部都就嚟爆出嚟!一拆开个盖,就见到成块都金灿灿嘅蟹膏,真系好爽!除咗有大闸蟹之外,呢度仲提供好多精致名贵嘅食材,例如有非常足料嘅花胶炖汤,见唔见到块花胶成个碗咁大㗎!而且仲有屋企人最钟意食嘅鲍鱼,全部都好新鲜好大只!另外呢度嘅蟹粉豆苗都好好味,真系成带碟全部都系蟹粉,感觉蟹粉先系主角!不过最推介嘅都系无限量嘅片皮鸭,富临皇宫出品不嬲品质都好高。尤其是系片皮鸭嘅油脂非常丰富,但系又完全唔会油腻,皮同
🥰

除咗有大闸蟹之外,呢度仲提供好多精致名贵嘅食材,例如有非常足料嘅花胶炖汤,见唔见到块花胶成个碗咁大㗎!而且仲有屋企人最钟意食嘅鲍鱼,全部都好新鲜好大只!另外呢度嘅蟹粉豆苗都好好味,真系成带碟全部都系蟹粉,感觉蟹粉先系主角!不过最推介嘅都系无限量嘅片皮鸭,富临皇宫出品不嬲品质都好高。尤其是系片皮鸭嘅油脂非常丰富,但系又完全唔会油腻,皮同肉嘅比例控制得啱啱好,真系非常欣赏厨师嘅功力!

前菜方便呢度都有好多好开胃嘅小菜,例如麻辣鸭丝,拍黄瓜,牛柏叶等等!甜品都有好多选择㗎,食完大闸蟹可以试吓佢哋个姜茶雪耳红枣,养生又暖胃,除此之外,佢哋桂花糕都好香,作为最后嘅结尾就最好不过啦!