2022-07-14 254 浏览
日本得奖Shokupan,有两种面包嘅选择,极生同埋极美,极生系无蛋,用汤种及中种嘅制法,会加埋牛奶同埋蜂蜜,18小时低温发酵;而极美系无蛋无奶,用汤种制法。佢哋有15款日本直送手工果酱嘅选择,分咗三大类 - 水果果酱、牛奶果酱以及日式果酱。堂食可以拣3款果酱及1款牛油,佢会将个包切成九宫格,每一格都可以放唔同嘅果酱/牛油。我拣咗极生,面包外层微脆,口感软绵绵,非常松软,仲有淡淡既甜味。今次试咗极美Shokupan,配红宝石玫瑰红桑子酱、蓝宝石蓝莓酱、同埋开心果酱,红桑子酱同埋蓝莓酱系用真水果加埋香料配搭而成,仲见到粒粒嘅生果,食落去好香嘅果味,酸酸地,个人觉得配面包食好夹;而开心果酱系用淡路岛牛奶同埋北海道忌廉,在加入炼奶而成,食到淡淡的开心果香味,非常creamy,微甜。

极美Shokupan
极美Shokupan