2022-11-27 1297 浏览
一打开熟食中心的大门,迎来的是一片喧闹,浓重镬气的白烟扑面而来。有一刻都担心,到底在呢个环境品尝法国菜系咪坚得架?朋友比我早到,一早已安坐好,叫左杯莎当妮,边饮边等边观赏熟食中心人生百态。呢度做得欧陆菜,美酒固然少不了。店子小小,wine list却很多样化。由香槟至port wine都有供应,而且价钱实惠。但对于真正嘅酒鬼嚟讲,最吸引嘅选择莫过于呢度系免收开瓶费的。因此水,我特地带左支白酒去开。即使唔收crockage, 餐厅的配套却很专业,准备好冰桶、雪过嘅酒杯,老板仲全程侍酒,间中同客人cheers, 非常互动过瘾。我哋两个人叫左以下菜式, 简评如下:1. 龙虾汤($118)配送餐包龙虾汤好大件头,两个女仔分都足够。一上菜𠮶阵时个样好吸引,香气扑鼻。有一只龙虾甜嘅肉摆喺中间,鲜甜弹牙!个汤饮得出真材实料👍餐包香软但唔甜,有种独特的烟韧口感配上牛油又刚刚好,like!2. 鹅肝冻挞配覆盆子($138)好精致,哦刚好滑溜配埋raspberry微酸,正。个挞比较腍同埋唔够牛油香,呢度要扣少少分。3. 西班牙烧乳猪($218)呢个好好食!猪皮香脆,底下肥膏甘香可口,加埋薯蓉,十分可口!4

我哋两个人叫左以下菜式, 简评如下:

1. 龙虾汤($118)配送餐包

2. 鹅肝冻挞配覆盆子($138)

3. 西班牙烧乳猪($218)

4. 法式鸽子千层批($268)
呢个是最爱!有多重味道同口感,椰菜、巴马火腿、鸡肉慕丝、鹅肝同鲜嫩鸽胸,好丰富。伴碟薯蓉绝对可以成为主角, 佢软滑中有点薯粒,好香松露同牛油香,好正。加上有点焦糖香的酱汁,成个菜式十分精彩!

5. 拿破仑千层酥($68)
好香的酥皮,美味但不算十分独特。

6. 巴伐洛娃蛋白饼($68)
呢个是我甜品中的最爱!讲复杂程度,卖呢个价已是无敌。蛋白饼香脆、蛋白霜同忌廉香软,配上酸甜热情果汁同多种鲜果,口感同视觉都非常丰富,大推!

无加一,只收现金,当晚人均 $463。食物高质,食得开心又满足👍👍👍
两人一枱撑枱脚得, 一大班人嚟开酒畅饮又得,非常之flexible.

有下次!
  • 法式鸽子千层批