2022-06-18 210 浏览
呢间越南餐厅装修都几特别,佢系好似喺车卡里面咁,座位上设有行李架,放满咗唔同嘅行李箱,真系感觉好似坐紧火车,门口睇落似火车头,餐厅名真系冇改错,今日就嚟试吓佢嘅越南菜先我哋叫咗个二人餐,呢个餐真系几丰富,两个人一定够食同埋好饱,不过对呢间越南餐厅有啲失望,佢嘅二人餐并唔系想像中咁好食,大部份嘅菜式都好普通,好食嘅占少数😩😩🐷香茅猪扒米纸冻卷,首先猪扒煎得唔够香,有啲老,都几干,至于其他配菜例如粉丝同埋菜都OK新鲜嘅,但本身其他配菜都冇咩味,所以一定要靠香茅猪扒突出成份米纸卷,但佢呢点就做唔到,所以感觉上成份米纸卷都唔觉好有味🤔🤔🦐蒜蓉牛油焗大头虾:呢个系最令我失望同埋唔会再嚟嘅一道𩠌,我知道焗嘅嘢通常都要等耐啲,但系所有𩠌菜都到晒,差唔多食完佢先嚟,都算,好食嘅冇所谓,首先要讲吓佢个蒜蓉包,我知平时嘅蒜蓉包都会系一边焗左,再搽蒜蓉酱,佢嘅做法都系一样,但焗嘅程度几乎冇,所以后面睇落系完完全全地一块白面包,又唔好食,到个主角大头虾,佢比我想像中大只, 上面铺满牛油芝士,但佢啲虾肉好梅,一啲都唔新鲜,差唔多离晒壳咁,其实我觉得可以贵啲但食材好啲都唔紧要,食一半就放低左,太失望啦😤😤🍜招牌火

🍜招牌火车头汤河:呢款汤面系其中较为好食嘅一款,系二人份量嚟,佢入面包括有生牛肉,牛腩,肉丸等,值得一赞嘅系佢个牛腩,肥瘦均匀咬落去好爽口弹牙,腌制得几好,唔会喊,生牛肉方面佢嘅肉质都OK👍🏻👍🏻

🥬马拉盏炒时菜:因为马拉盏本身系有啲辣,所以我哋就改咗蒜蓉炒通菜,味道都唔错,系较为细份少少,
嘢饮就嗌咗红豆冰,味道都唔错,椰汁都够多,饮落去仲要有少少浆嘅感觉