2021-04-13
汉和有几间分店, 我和家人以往都去过几次佐敦分店, 今次想平平地食餐韩烧放题,即刻谂起老字号汉和, 不过今次选了旺角分店.交通真系方便, E1出口直达, 空间算大, 窗边的卡位最好坐.食物方面都系前菜, 沙律, 迷理寿司, 热食, 汤羹, 糖水, 生果, 雪糕, 当然重点系韩烧的生肉和菇菜都有好多唔同选择,反而汽水饮品选择唔多, 最令人失望系冇豆浆.食平价韩烧要食猪脚姜系一个亮点, 汉和做得唔错, 我同家姐每人食咗2碗估唔到碗仔翅都好足料, 又够热, 系争在冇麻油, 所以风味大减个老火汤唔错, 今日系莲藕煲猪骨汤, 真系煲得好融好浓至于肉食方面, 最好食系西冷牛排和肥牛, 猪排都几好, 肉质算软淋, 烧来食唔会得食到一口肉渣, 但系冇猪颈肉就好奇怪好大片完整的西冷牛排, 腌味都ok今日生果中的西瓜真心正, 又清甜又起沙, 我自己1个人食咗13片, 再加埋一大碟罐头桃, 所以其他糖水和雪糕都食唔落了. 不过菠萝都要烧番几旧来食, 真系几甜.烧肉期间换咗几块铁板, 员工收碟, 收垃圾及换铁板都好有效率, 食物补充亦很快, 还有员工时不时清洁放置食物的范围, 卫生做得几好.由于放题时间理论上
即刻谂起老字号汉和, 不过今次选了旺角分店.
当然重点系韩烧的生肉和菇菜都有好多唔同选择,
反而汽水饮品选择唔多, 最令人失望系冇豆浆.
个老火汤唔错, 今日系莲藕煲猪骨汤, 真系煲得好融好浓
至于肉食方面, 最好食系西冷牛排和肥牛,
猪排都几好, 肉质算软淋, 烧来食唔会得食到一口肉渣, 但系冇猪颈肉就好奇怪 好大片完整的西冷牛排, 腌味都ok
还有员工时不时清洁放置食物的范围, 卫生做得几好.
由于放题时间理论上由11:30至16:00, 所以我们全程以中小火来烧, 咁啲肉比较易烧得靓.
由11:45入店, 食到接近下午3点埋单, 食足3个钟, 每人141元, 我对家姐讲笑话跟住3个月唔使食肉.