2022-05-31
今日中午放饭试呢间卤家,睇个名以为主打卤水野呢,唔系㖞,又有烧味又有d茶餐厅碟头饭咁,一于入去试试先。睇完餐牌,试下个梅子脆烧鸭同个自家太阳煎鸡排饭先,我地都系跟个老火汤,佢标榜无味精,一于试下。先黎个汤先,我地系第1批客人,呢碗真系叫头啖汤,首先真系饮得出无味精,但我觉得再甜d会好饮d。梅子脆烧鸭,梅子系指梅子酱,呢度用既酸梅酱唔同出面一般烧味档果d,个梅子酱应该系自己调既,几特别,梅子味都几重,脆烧鸭就唔脆,似卤过咁好腍身,鸭肉好入味,今日食到系鸭胸位,师父仲片埋肉摆盘好靓,味道系唔错但就唔似平时食烧鸭果种香口既感觉,饭煮得几好软硬适中。自家太阳煎鸡排饭,太阳即系太阳蛋,个鸡排卖相好靓,不过食落又系好似卤过咁,无左果种香口既感觉,唔怪得叫卤家,味道都系唔错既。