餐厅: 樂茶軒 (大館)
资讯:

大馆素食点心茶室充满古迹建筑特色嘅大馆里面,有一间古色古香嘅点心茶室——乐茶轩,主打品茗茶、手工啤、素食点心。无论系环境装修定系餐具,都充满住中式怀旧嘅典雅气息,餐厅唔单止有室内,仲有户外露天用餐区,喺充满历史感嘅大馆里面,同三五知己叹一盅两件,品茶饮酒,系一件非常享受嘅事😊-茶乐精选素汤今日嘅素汤系南瓜红萝卜汤,味道鲜甜浓郁,而且用料非常足,呢个汤润肺益气又有美颜功效,喺秋冬嘅时候饮就最适合啦😋-黑松露烧卖如果唔讲真系食唔出系素烧卖!😱无论系外形、口感定系味道都十分似猪肉烧卖,烧卖size都好大饱满,馅料好足,口感扎实多汁,咬落可以品尝到浓郁嘅黑松露味👍🏻-奶黄包奶黄包包皮好蓬松柔软,咬落奶味十足,蛋黄味好浓郁,奶黄馅料都唔少呀,香甜美味😋-海苔甘笋饺🥟香甜嘅甘笋搭配鲜味海苔,饺子外皮烟烟韧韧好Q弹,食落十分Fresh🍃-秘制豉油皇炒面🍝炒面干身十分有锅气!咸度适中又唔会油腻,味道啱啱好,每啖面都食到香甜豉油味-紫菜腐皮卷第一次食紫菜腐皮觉得好新奇🤤腐皮煎到焦香酥脆,紫菜提升鲜味,口感层次丰富,搭配辣椒酱,又系另一种风味😄-茶啤 Beer Flight🍻餐厅嘅signature系自家
大馆素食点心茶室

-茶乐精选素汤

-黑松露烧卖

-奶黄包

-海苔甘笋饺🥟

-秘制豉油皇炒面🍝

-紫菜腐皮卷

-茶啤 Beer Flight🍻
餐厅嘅signature系自家制茶味啤酒,有4款茶味啤:凤凰单欉淡啤、玫瑰红茶季节啤、茉莉香片小麦啤同埋正山普洱英式啤,如果想一次过试嗮四款口味,仲有Beer Flight可以拣,一个set就有嗮所有口味。钟意手工啤嘅我哋梗系要嗌Beer Flight啦!😝今次因为茉莉香片小麦啤sold out,换咗一杯玫瑰红茶季节啤,三款都非常好味!👍🏻每一啖茶啤都饮到小麦芳香,仲可以回味到淡淡清新嘅茶香味,相信茉莉香片小麦啤一样咁好饮,下次我哋再嚟试!钟意品茶又钟意饮啤酒嘅朋友,一定唔好错过啦!😆