2022-09-15
有无人都好钟意食乳猪!今次专程黎到铜锣湾嘅粤艺馆,一尝猛火烧人手转嘅芝麻皮乳猪!一抵达粤艺馆,就见到师傅系到烧制乳猪,吸引左唔少途人嘅目光~ 餐厅装潢有气派,寛敞舒适,氛围唔会太拘谨。海港城分店亦已开幕,好似仲有维港景添▪️即烧无花果天下第一猪 $348/例牌人手即烧嘅乳猪超靓仔!外皮呈密密麻麻嘅小气泡,咬落脆到卡卡声。下层嘅肉嫩滑唔干柴,腩位更带油香。腌料份量恰到好处,唔会抢过肉味,基本上唔洗点酱都好好食。▪️无花果蜜丝咕噜豚肉 $168见其他人都有拔丝嘅效果,但我夹起个下。。少失望。好彩食落味道都唔错,外层keep到香脆,肉质较为扎实有咬口,甜度唔会太高。▪️一蟹两艺: 皇室焗酿蟹盖及炸软壳蟹伴陈醋野菜沙律 $168一蟹两食!焗酿蟹盖外层薄身酥脆,内𥚃丝丝蟹肉 加入忌廉同芝士营造creamy口感,但食落难免有少少腻。炸蟹脚同样香脆,肉厚多汁,调味十足,略嫌有少少油腻。不过底下就配左陈醋野菜沙律,酸酸地可中和其油腻感。▪️鲣鱼花醉鲍鱼(2只) $148鲍鱼爽滑弹牙,咬劲十足,酒香唔算太重,面头加有鲣鱼作点缀。▪️凉子十八斩 · 话梅醉乳鸽 $148乳鸽肉质软腍,入味带酒香,有啲位几重话梅味
▪️即烧无花果天下第一猪 $348/例牌
▪️无花果蜜丝咕噜豚肉 $168
▪️鲣鱼花醉鲍鱼(2只) $148
鲍鱼爽滑弹牙,咬劲十足,酒香唔算太重,面头加有鲣鱼作点缀。
▪️凉子十八斩 · 话梅醉乳鸽 $148
乳鸽肉质软腍,入味带酒香,有啲位几重话梅味 不过就会稍微偏甜。面头仲有唔少浸过酒嘅话梅粒。
▪️不时不炖汤 $138
是日炖汤为西班牙火腿螺头炖花胶~ 望落清清地,但入口都几重火腿咸香,又唔会好油。花胶大大块,螺头煲得好腍呢~
▪️花胶天白菇菜胆 $188
花胶超大块!有一定厚度,入口腍滑,略嫌酱汁味道偏淡。
▪️瓦罉啫啫唐生菜 $128