2009-07-18
同我的妈妈一齐放假, 当然要同她饮下茶啦, 后来同埋个妹三人去了宝琳的新都城中心第2期的稻香酒楼食个lunch起初我们大约1:30pm 去到, 都等了一阵才有座位, 之后都找到个靓位坐, 之后当然是选择点心的时候啦, 我眼观四望, 看下其他客会食什么点心,那一种比较受欢迎, 不过都好多人都喜欢食芝麻糊, 当然甜品我们会饭后再order啦,见到好多人都会食个日式饺子&烧卖皇, 最后我妈和个妹都选择了好多点心, 不过都等了好久才有得食....第一碟来的是擂沙汤丸, 因为真是好想食, 所以冇等饭后叫了, 好热烘烘,好多芝麻馅涌出, 好正, 好好味!!难怪好多客人都order it !!之后有小笼包, 好有肉汁, 不会太肥腻, 迷你馒头&马拉糕&糯米卷真是好迷你, 一啖都可以食完, 不过都好正, 碟豉汁蒸凤爪就真是好咸, 烧卖皇的虾都好大只好爽,猪肉不会太肥or 太瘦, 日式饺子都煎得好脆口,而鲍汁柚皮鸡的鸡都不会太实, 不过就多油了一点, 腌制都入味,又不会过咸菜肉包都好足料, 肉同菜的比例刚好,鲜肉菠菜饺, 皮够薄, 食落都好清淡,菠菜较多, 都ok!!之后又来了粥&翅,皮蛋瘦肉粥煲得都好
之后又来了粥&翅,皮蛋瘦肉粥煲得都好绵,都好多皮蛋,足料的竹笙碗仔翅, 都好多冬菇&竹笙,冇咩鱼肚的鱼肚粟米粥, 只得少量粟米, , 真是麻麻!!
最后是我们饭后甜品的时候, 我们order了芝麻糊&芝麻杏汁冻糕
最快来的都是芝麻杏汁冻糕, 食落第一口是好香的杏汁味, 芝麻味都不会太淡, 都清甜, 可惜个芝麻糊是最差的一部份, 第一啖都觉得好甜, 虽然好香的芝麻糊,但我真是食不下去了.
虽然系Lunch繁忙时间, 但waitress都好helpful 的服务, 都时常refill 茶水, 起初我们是坐在近门口的table, 之后我们request 调入里面坐, 她们都会好nice安排给我们, 感到好warm , 虽然有部分的点心感到失望, 但整体上大部份的点心都不错,连茶钱$174三个人都算价钱合理!!