2020-04-12 240 浏览
星期日下午通常都系同屋企人享受天伦乐嘅时间,特别喜欢星期日去饮茶,因为去完教堂,呢个应该系最好嘅活动。不过依家好多酒楼都休息,我哋去开半山壹号嘅酒楼都暂停营业14日。之前试过一次逸东轩个优惠,都知道呢排好多酒店都提供唔同嘅餐饮优惠,不过好多都系平日先至有优惠,好少星期六日都会有宣传。然后发现川流竟然星期六日都有优惠。我之前食过夜晚厨司发办,七百几蚊一位都几精彩。不过夜晚价格都几贵,所以我没有想像下午饮茶可以平成咁。$168一位,精选假日任食点心,90分钟任你食,而且这里的点心选择都几多。小笼包和烧鹅包也是必吃的选择,尤其是烧鹅包嘅馅非常正,小笼包咬下去全是丰满嘅汁。常见嘅虾饺、烧卖和豆苗饺相对来说比较普通。最推介嘅系爆汁芝麻牛肉饼锅贴,煎得劲香劲脆,入面全都是满满的牛肉。百花煎酿萝卜糕也是必点的选择,外边肯定食唔到咁美味嘅萝卜糕。仲有虽然我唔食得辣,但呢度嘅酸辣抄手好正,我谂起之前夜晚食过好美味嘅酸辣汤。最后沙律吧可以任食:蒜泥白肉、川北凉粉、棒棒鸡,仲有甜品豆腐花真系食极都唔厌。当然如果比起逸东轩佢冇咁好嘅原因,就系佢得个半钟任食,较为赶一点,冇得坐低慢慢叹。不过老实说,如果星期六日

常见嘅虾饺、烧卖和豆苗饺相对来说比较普通。

不过老实说,如果星期六日以一个咁震撼嘅价钱,加上又唔太贵嘅茶钱,仲有一个非常舒适嘅环境饮茶,我觉得可以享受一下天伦之乐,值得一去。