2020-10-27
知我钟意食pancake,闺蜜今日陪我去位于上海街六一八天台嘅日式文青cafe虫二食lunch,佢嘅室外座位有吊椅,周围又充满特色壁画,好适合休闲打卡。我一般只会食和式料理时选择饭类,因为和式煮法冇咁肥腻,一汁三菜便当($150)有渍物三吃、日本极上太白63度慢煮蛋、豆瓣酱烧鲭鱼、鲣鱼昆布高汤、日本谷米御饭。渍物分别系川味木耳丝、青瓜渍、柚子莲藕片,莲藕片非常爽口,木耳丝同青瓜渍酸酸地几开胃;豆瓣酱烧鲭鱼好好食,鱼肉肥美多汁,外皮煎得金黄色,外脆内嫩;谷米口感丰富又健康,而且店员上菜时会俾埋张教学纸仔,仲有加汤、慢煮蛋前后两种食法,成餐饭体验过程一流。饮品我地试咗桂花蜜梳打($55)同普洱莓($55),桂花蜜梳打偏甜带浓浓桂花香,而普洱莓系带草莓香嘅普洱茶,我本身钟意饮茶又钟意草莓味甜品,二合一当然觉得perfect。终于到今日主角伯爵茶传统班戟($85),一上枱就闻到好香甜嘅蛋香,卖相非常精美,外层食落口感有少少似香蕉蛋糕,系比较实在嘅美式pancake,配埋海盐芝士忌廉酱、百花蜜同牛乳雪糕,甜中带少少咸味,旁边水果新鲜多水份,夹埋pancake食会多一份清甜,最精彩系佢有麻糬夹心,
终于到今日主角伯爵茶传统班戟($85),一上枱就闻到好香甜嘅蛋香,卖相非常精美,外层食落口感有少少似香蕉蛋糕,系比较实在嘅美式pancake,配埋海盐芝士忌廉酱、百花蜜同牛乳雪糕,甜中带少少咸味,旁边水果新鲜多水份,夹埋pancake食会多一份清甜,最精彩系佢有麻糬夹心,令pancake味道同口感有更多层次。
整体无论卖相定味道,虫二嘅水准绝对值得我下次再上黎,慢慢叹件cake。