2024-05-26
嚟到天后嘅sooo oyster餐厅真系令人惊喜!除咗地理位置方便之外,餐厅嘅氛围同灯光都好浪漫。我哋嚟到当然唔少得要试下佢哋嘅生蚝啦!今日我哋拣咗两款法国生蚝,Castle Black同Ostra Regal。餐厅好贴心地用牌仔标记住每款生蚝嘅名称,好方便辨认。两款生蚝都好新鲜,口感爽口。真系好开胃!前菜方面,我哋叫咗自家制蟹饼,配牛油粟米,龙蒿酱汁。蟹饼外脆内软,入面满满嘅蟹肉,同埋配菜精致又好食。呢个菜好睇好食,令人食指大动!至于主食,我哋拣咗今日嘅厨师推介,即系炭烧纽西兰BB羊架。羊架味道浓郁,肉质粉嫩,炭烧嘅香味更加增添风味。特别一提,有款薄荷啫喱酱汁,同羊架绝配,味道独特,真系值得一试!另外,我哋仲叫咗炭烧美国安格斯优质肉眼配时令蔬菜。呢款牛扒有成15安士,适合同朋友share!同样都系重炭烧味,烧得刚刚好,厨师功力真系唔得了!牛扒配上阿根廷酱汁,味道出色!另外,蔬菜方面,紫薯泥都好出色,同牛扒组合得好啱。唔单止食物美味,服务都好周到。如果钟意生蚝同高质炭烧牛扒羊架一定要嚟试下!😝😝